Nezadovoljni zbog neodržavanja sastanka u opštini,bivši radnici ,,Transservisa” prijete radikalnim mjerama. Na naše iznenađenje na sastanku nije bilo inicijatora, odnosno gradonačelnika Petra Smolovića, kao ni predstavnika fondova i ZZZCG. A trebalo je da razgovaramo o načinu fizičke diobe između Udruženja radnika i ostalih suposjednika u zajedničkoj imovini na Kisjelim vodama, kaže Tomo Bojović.

Foto: bivši radnici ,,Transservisa”

BIJELO POLjE – Nezadovoljni zbog neodržavanja sastanka, koji je inače bio zakazao predsjednik Opštine Petar Smolović, bivši radnici „Transservisa” ističu da su spremni da idu u Podgoricu i traže prijem u Vladi. Predsjednik Udruženja radnika Tomo Bojović kaže da je bio zvanično zakazan sastanak sa predstavnicima fondova i Zavoda za zapošljavanje, ali se njihovi predstavnici nijesu pojavili, kao ni predstavnici lokalne uprave. Radnici, kako navodi Bojović, traže da im fondovi i ZZZCG prepišu dio imovine bivšeg „Transservisa”.

– Na naše iznenađenje na sastanku nije bilo inicijatora, odnosno gradonačelnika Petra Smolovića, kao ni predstavnika fondova i ZZZCG. A trebalo je da razgovaramo o načinu fizičke diobe između Udruženja radnika i ostalih suposjednika u zajedničkoj imovini na Kisjelim vodama. Očekivali smo od ovog sastanka mnogo, odnosno da će se konačno nakon 28 godina naših muka naći adekvatno rješenje problema. Podsjetiću, „Transservis” je 1980. godine kupio dio katastarske parcele od PIK -a „Bjelasica”. Sve je uknjiženo u list nepokretnosti KO Nedakusi, bez tereta i ograničenja. Sklopljen je i kupoprodajni ugovor koji je ovjeren kod Osnovnog suda – dodaje Bojović i podsjeća da je Skupština Crne Gore 1992. godine donijela zakon o vraćanju poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine, a bivši vlasnici su ga prodali Opštini, te da je to i zemljište koje je „Transservis” kupio od PIK-a „Bjelasica”. Bojović kaže da sporove vode Uprava za nekretnine – Područna jedinica Bijelo Polje, Ministarstvo finansija i Upravni sud Crne Gore.

– Sada hoće da nam uzmu tu imovinu koju smo mi kupili, a ti podnosioci zahtjeva za povraćaj zemljišta dobili su u zamjenu zemlju za zemlju, ili pravičnu naknadu u novcu. Sad traže da im se to zemljište opet vrati. Mi bismo tako bili duplo oštećeni. Dali smo nekad novac za tu zemlju, 700.000 ondašnjih dinara po hektaru. Pitamo, ko će nas da obešteti ako nam ovo zemljište uzmu – navodi Bojović dodajući da bivši radnici „Transservisa očekuju reakciju Vlade Crne Gore.

– Radnici više ne mogu da čekaju. Spremni smo da ono što smo stekli u skladu sa zakonom, ovo što nas je preživjelo, branimo svojim životima. Polovina od nas, 238, preminulo je, pa ako se ovako nastavi, neće imati ko da brani sporove koje vodimo. Stoga smo spremni da se organizujemo i dođemo pred Vladu u Podgorici i čekamo sve dok se ovo pitanje ne riješi. Spavaćemo na ulici, ili u parku dok se ne skine teret sa imovine „Transservisa” da možemo izvršiti parcelizaciju, a zemljište prodati zainteresovanim kupcima. Zbog nečijeg nerada, ova atraktivna lokacija u srcu biznis zone zarasta u korov i ne može se valorizovati – naglašava Bojović.

Član UO Udruženja radnika Lazar Knežević kaže da traže da ih pod hitno primi neko u Vladi Crne Gore.

– Bio je na satanku koji nije održan i rukovodilac Područne jedinice Uprave za nekretnine, i neka lica koja ne mogu da zastupaju fondove i Zavod za zapošljavanje. Zato nijesmo mogli o bilo čemu da razgovaramo. Očekujemo da lokalna uprava pokaže razumijevanje i pruži nam pomoć u ovoj našoj borbi koja traje tri decenije – navodi Knežević.

M.N.


Lokalna uprava ima želju da pomogne
Gradonačelnik Petar Smolović kaže da je na temu imovine bivšeg „Transservisa” održano više satanaka, te da je lokalna uprava prošle godine pomogla i finansijski da se plati angažovani advokat.

– Lokalna uprava nema nikakvog udjela, već samo želju da pomogne. Imaju našu podršku za svoje zahtjeve. Bili smo domaćin sastanka, i uvijek ćemo, kad to budemo u mogućnosti, dati doprinos, ali se na tome naš uticaj završava – rekao je Smolović.

Izvor: Dan