Dogovoren sastav Savjeta Montenegro film festivala

0
142

Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture posjetio je Opštinu Herceg Novi i razgovarao sa potpredsjednikom Opštine Draganom Jankovićem.

Sastanku su prisustvovali i Dragica Milić, generalna direketorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Stevan Koprivica, direktor JU Herceg Fest, mr Zoran Živković,  iz JU Herceg Fest,  Đuro Beli Prijić, direktor JU Gradski muzej Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković i Radovan Bulajić, v.d. sekretara Sekretarijata za kulturu.

Tema razgovora u Opštini Herceg Novi bila je organizacija ovogodišnjeg Montenegro film festivala, festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

“Ministarstvo kulture ima stalnu i proaktivnu saradnju sa opštinama u Crnoj Gori na različite teme i različitim povodima, a ključna tačka saradnje Ministarstva i Opštine Herceg Novi je svakako Montenegro film festival.  Današnji sastanak je bio opredijeljen predstojećoj organizaciji festivala i svih obaveza koje iz nje proizilaze. Festival je pokazao do sada svoj značaj i profilisao se kao bitan element na kulturnoj mapi Herceg Novog i Crne Gore, zato je nasa zajednicka obaveza da radimo na njegovoj medjunarodnoj profilaciji,” zaključio je ministar Ljumović.

Na sastanku je dogovoren i sastav novog Savjeta Festivala koji će činiti: direktor Filmskog centra Crne Gore i vanredni profesor na FDU, mr Sehad Čekić, filmska rediteljka Marija Perović, filmski reditelj Željko Sošić kao predstavnici Ministarstva kulture, dramski pisac, Stevan Koprivica i filmski producent, mr Zoran Živković, kao predstavnici Opštine. Savjet će na svojoj prvoj sjednici odabrati umjetničkog i poslovnog direktora kao i selektore za tri programska segmenta Festivala.

Osim savremenog stvaralaštva kulturna baština i bogato nasljeđe ovog grada je važna oblast za saradnju Ministarstva i Opštine. Zato je na sastanku bilo riječi i o ovoj temi. Istaknuto je da Ministarstvo kulture na različite načine u svojim godišnjim programima mapira i prostor Herceg Novog koji je kandidovan za upis na UNESCO listu u okviru trilateralne nominacije Venecijanskih tvrđava.

Potpredsjednik Opštine Janković je kao važnu temu za saradnju naglasio restauraciju Kanli kule, čije trenutno stanje zahtijeva značajna finansijska sredstva. Dogovoreno je da se u neposrednoj komunikaciji nadležnih službi Ministarstva i Opštine što prije nađu modeli kako bi se ovo važno kulturno dobro na pravi način zaštitilo.

Ostavi komentar

Molimo vas da unesete Vaš komentar
Molimo Vas da unesete Vaše Ime ovdje