Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture posjetio je Opštinu Herceg Novi i razgovarao sa potpredsjednikom Opštine Draganom Jankovićem.

Sastanku su prisustvovali i Dragica Milić, generalna direketorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Stevan Koprivica, direktor JU Herceg Fest, mr Zoran Živković,  iz JU Herceg Fest,  Đuro Beli Prijić, direktor JU Gradski muzej Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković i Radovan Bulajić, v.d. sekretara Sekretarijata za kulturu.

Tema razgovora u Opštini Herceg Novi bila je organizacija ovogodišnjeg Montenegro film festivala, festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

“Ministarstvo kulture ima stalnu i proaktivnu saradnju sa opštinama u Crnoj Gori na različite teme i različitim povodima, a ključna tačka saradnje Ministarstva i Opštine Herceg Novi je svakako Montenegro film festival.  Današnji sastanak je bio opredijeljen predstojećoj organizaciji festivala i svih obaveza koje iz nje proizilaze. Festival je pokazao do sada svoj značaj i profilisao se kao bitan element na kulturnoj mapi Herceg Novog i Crne Gore, zato je nasa zajednicka obaveza da radimo na njegovoj medjunarodnoj profilaciji,” zaključio je ministar Ljumović.

Na sastanku je dogovoren i sastav novog Savjeta Festivala koji će činiti: direktor Filmskog centra Crne Gore i vanredni profesor na FDU, mr Sehad Čekić, filmska rediteljka Marija Perović, filmski reditelj Željko Sošić kao predstavnici Ministarstva kulture, dramski pisac, Stevan Koprivica i filmski producent, mr Zoran Živković, kao predstavnici Opštine. Savjet će na svojoj prvoj sjednici odabrati umjetničkog i poslovnog direktora kao i selektore za tri programska segmenta Festivala.

Osim savremenog stvaralaštva kulturna baština i bogato nasljeđe ovog grada je važna oblast za saradnju Ministarstva i Opštine. Zato je na sastanku bilo riječi i o ovoj temi. Istaknuto je da Ministarstvo kulture na različite načine u svojim godišnjim programima mapira i prostor Herceg Novog koji je kandidovan za upis na UNESCO listu u okviru trilateralne nominacije Venecijanskih tvrđava.

Potpredsjednik Opštine Janković je kao važnu temu za saradnju naglasio restauraciju Kanli kule, čije trenutno stanje zahtijeva značajna finansijska sredstva. Dogovoreno je da se u neposrednoj komunikaciji nadležnih službi Ministarstva i Opštine što prije nađu modeli kako bi se ovo važno kulturno dobro na pravi način zaštitilo.