Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja uvešće do kraja ove godine HPV vakcinu protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva rak grlića materice.

Prethodno je Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizacije dalo preporuke da je vakcina jedna od najboljih i najučnikovitijih opcija kada se radi o uvođenju novih tehnologija u zdravstvu.

Pomoćnik direktora i epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je u razgovoru za Dan da je uvođenje HPV vakcine jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja kada se radi o novim tehnologijama za unapređenje zdravlja građana i uvođenju novih ljekova tokom ove godine.

“Ostao je čitav niz pitanja na koja treba dati odgovor kada se radi o uvođenju HPV-a. Konkretno se radi o uzrastu kada će biti primijenjivana, modalitetu na koji način će se davati, da li kod izabranog doktora, pedijatra ili u nekom drugim ustanovama. Još nijesmo precizno definisali kada će se davati djeci između devet i 13 godina. U svakom slučaju, prije stupanja u seksualne odnose”, kaže Begić.

Zbog načina širenja humanog papiloma virusa, kako kaže Begić, postoji čitav niz strategija za prevenciju, HPV vakcina je samo jedna od karika u lancu.

“Tu su prvo bezbjedni seksualni odnosi, redovno sprovođenje skrining programa kod žena i vakcina koji zajedno daju najbolje učinke. Humani papiloma virus se ne prenosi respiratorno, niti kapljičnim putem. Mjere koje se preduzimaju kod ove dvije vrste prenošenja su veoma neizvjesne. Zbog toga se prevencija zasniva na obaveznoj vakcinaciji, što je slučaj za vakcinu protiv humanog papiloma virusa, koji je glavni uzročnik raka grlića materice”, ističe Begić.

On objašnjava da HPV sprječava više virusa, među kojima i oboljenje genitalne bradavice, malignitet glasnih žica, grkljana i ždrijela.

izvor: rtcg.me