Predsjednik Vlade Duško Marković, poručio je danas iz Podvrha kod Bijelog Polja gdje je potpisan Ugovor za izgradnju dviju žičara vrijednih 12 miliona eura, da će ti projekti i ta impresivna investicija promijeniti Bijelo Polje, ovaj kraj i Crnu Goru i da će Vlada uraditi sve da ugovorI budu realizovani u definisanim rokovima.

„U međuvremenu smo već stvorili pretpostavke da radimo na putu od Bistrice do Manastira Podvrh. Ugovoreni su poslovi i radovi i izabran je izvođač. Ostalo je još samo malo posla – da riješimo nekoliko pitanja eksproprijacije, opština je obezbijedila ta sredstva, ona su na posebnom računu, i vjerujem da možemo u najkraćem roku za desetak, petnaest možda dvadsetak dana uvesti izvođača radova u posao na gradnji puta do ovog mjesta“ – rekao je premijer Marković.
Predsjednik Vlade je podsjetio da je na početku mandata najavio posebnu posvećenost Vlade Sjevernom regionu, da to podrazumijeva samo ekonomska opredjeljenja nego i konkretne akcije.
„Vidite da ono što obećamo, to i uradimo“ – poručio je Premijer iz Podvrha kod Bijelog Polja.
Predsjednik Marković je rekao da Vlada neće dozvoliti da prirodni resursi Bijelog Polja i cijelog Sjevernog regiona budu zapostavljeni i da sa Sjevera ljudi odlaze već da je cilj da taj potencijal, a to je 55 odsto potencijala Crne Gore, bude valorizovan na najbolji način za dobro ovog kraja i Crne Gore.
„Istovremeno smo danas potpisali i Ugovor o projektovanju i postavljanju žilare na Cmiljači. To je, takođe vrijedan projekat, jedan od najvrednijih nakon Autoputa, koje realizuje crnogorska Vlada kada je u pitanju zimski turizam i razvoj Sjevera“ – rekao je Premijer dodajući da već teku radovi na putnom pravcu Ravna Rijeka – Jasikovac – Cmiljača. Vjerujem da ćemo do 2020. godine biti u prilici da i ovaj prostor ovdje, a i planinu Bjelasicu koristimo u ekonomske i razvojne svrhe, da će one produkovati odnosno otvoriti više hiljada radnijh mjesta i da će se ovdje, na ovom prostoru konačno bolje živjeti“ – rekao je predsjednik Marković.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović kazao je da je ovo istorijski dan za Bijelo Polje.

Potpisivanjem ugovora za izgradnju žičara, a one su srž ova dva projekta, mi smo već značajno ušli u realizaciju kapitalnih projekata za Bijelo Polje. Projekti valorizacije ”Đalovića pećine” i ”Ski centra Bjelasica”, potpuno će promijeniti sliku Bijelog Polja u ekonomskom, turističkom i svakom drugom smislu, generisati nova radna mjesta i dinamizirati razvoj Bijelog Polja. Nadam se, da će Bijelo Polje svojim turističkim i ostalim kapacitetima privlačiti sve više privrednika, turista, da će se sve više dolaziti, a da će se mladima pružiti realna šansa da ostanu u svom gradu. Posebno se zahvaljujem Vladi Crne Gore i premijeru Markoviću, za ovako brzu i kvalitetnu realizaciju ovih projekata. Siguran sam da ćemo se mi za 18 meseci ponovo sastati i pustiti u rad žičaru, realizujući projekte u cilju dobrobiti građana Bijelog Polja, istakao je Smolović.

Ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović objašnjava da je italijanska kompanija ‘’Leitner’’, proizvođač opreme i glavni projektant ,,srca” ovog sistema.

-Na naše veliko zadovoljstvo u realizaciji poslova definisanim ugovorom, učestvuje i veliki broj crnogorskih kompanija, koje se bave projektovanjem i izvođenjem radova, a nosilac posla je preduzeće ”Novi volvoks” i druga preduzeća, kazao je Radulović.

Predsjednik Vlade, Marković i predsjednik Opštine, Smolović, su nakon potpisivanja ugovora posjetili manastir Podvrh, džamiju i gasalhanu u Bistrici.