Do 10. avgusta rođeno 107 beba

U Pljevljima živi 31.060 stanovnika, odnosno 16.000 građana manje. Od 2000. do danas broj novorođene djece smanjio se skoro upola.

Godinama u Pljevljima više ljudi umire nego što se rađa, a po negativnom prirodnom priraštaju Pljevlja su ispred ostalih opština u Crnoj Gori. To pokazuju i najnoviji podaci Monstata.

Prema objavljenim informacijama Državnog zavoda za statistiku, u prvih pet mjeseci ove godine u ovoj opštini zabilježen je negativni prirodni prirštaj od minus 108 i on je skoro duplo veći od onog koji se bilježi u Nikšiću (-68), koji je na drugom mjestu po negativnom prirodnom priraštaju. U istom periodu u Pljevljiima se rodilo 82 djece, od toga 40 dječaka i 42 djevojčice, dok je umrlo 190 Pljevljaka, 102 muškarca i 88 žena.

Do 10. avgusta u Pljevljiima je rođeno 107 beba. Tokom druge polovine jula za osam dana nije rođena nijedna beba. Osmodnevnoj pauzi prethodila je pauza od četiri dana, koja je prekinuta sa dva porođaja.

Zanimljivo je da je u julu prekinut trend da se u prosjeku svaki drugi dan rađa po jedno dijete.

Pored negativnog prirodnog priraštaja, statistički podaci pokazuju da je sve više i onih koji odlučuju da napuste ovu sredinu o čemu se, u poslednje vrijeme najviše govori. Tome u prilog ide i činjenica o sve većem broju oglasa o prodaji nekretnina u ovom gradu.

Prema podacima Monstata, za prvih šest mjeseci 2019. godine iz Pljevalja se odselilo 172 Pljevljaka, dok se u istom periodu 47 doselilo u ovu opštinu. Po ovom osnovu, broj stanovnika smanjen je za 125

 

 

Izvor:PLjevaljske novine