PRODUŽEN UGOVOR

Đurović savjetuje Vladu do 30. septembra

Kancelarija za Evropske integracije saopštila je da je produžila ugovor o konsultantskim uslugama Goranu Đuroviću do 30. septembra 2019. godine za program prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom.

Đurović je ugovor potpisao 1. oktobra 2018. godine i tim dokumentom, u koji je Pobjeda imala uvid, bilo je predviđeno da Đurović sve poslove iz ugovora završi do 28. februara ove godine.

“Budući da novac predviđen za ovaj projekat nije potrošen do kraja predviđenog perioda trajanja projekta, do 28. februara 2019. Delegacija EU u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije BiH su potpisale produženje trajanja Ugovora o uslugama do 30. septembra 2019, prema modalitetu produženja bez dodatnih troškova. Ovo je uslovilo i produženje ugovora s Goranom Đurovićem za navedeni vremenski period, kao i ugovora drugih službenika zajedničkog tehničkog sekretarijata u Sarajevu, osim administrativnog asistenta, budući da je analiza opterećenost poslom pokazala da ne postoji potreba za ovim radnim mjestom u narednom periodu”, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije.

Za obavljanje zadataka u skladu s ugovorom, kako navodi Vlada, Đurović mjesečno dostavlja tzv. time sheets (opis rada po danima) i u zavisnosti koliko dana tokom mjeseca radi tolika je i visina njegove plate.

Prvobitnim ugovorom predviđeno je bilo da Đurović, maksimalno radi 107 dana, a da mu u ime naknade za izvršeni posao svaki dan sljeduje neto iznos od 72,8 eura, što znači da je Đurović inkasirao od posla sa Vladom 7.789 eura, navodi Pobjeda.

S obzirom na to da je ugovor produžen za sedam mjeseci to faktički znači da bi Đurović teoretski od posla sa Vladom pored već zarađenih 7.789 eura mogao inkasirati još dodatnih 15 hiljada eura.

“Poreze i doprinose na iznos Đurovićeve zarade isplaćuje Kancelarija u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje”, navedeno je u Ugovoru.

Đurović je na tu konstaticiju saopštio da “ima ustavno pravo na slobodu govora odbacujući tezu o neetičnosti budući da savjetuje Vladu, a da istovremeno traži njenu ostavku”.

Izvor: RTCG