Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je juče izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, koje je jednom vratio Skupštini na ponovno usvajanje, saznaju Vijesti.

Đukanović je juče poslije podne Skupštini dostavio ukaz o proglašenju izmjena i dopuna zakona koje je vladajuća većina usvojila kako bi, kako su više puta rekli, pokrenuli reforme u oblasti vladavine prava i ubrzali put ka EU.

Predsjednik države i lider DPS-a je početkom maja odbio prvi put da potpiše zakon, koristeći ustavnu mogućnost na ponovno odlučivanje.

Objašnjavajući razloge za tu odluku, ranije je kazao da je “Državno tužilaštvo, shodno Ustavu, jedinstven i samostalan državni organ koji vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a da samostalnost Državnog tužilaštva obezbjeđuje Tužilački savjet”.

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Savjeta. Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine.

Vladajuća većina je zakon ponovo usvojila 27. maja, bez prisustva opozicije.

 

Izvor: Vijesti.me