Djevojčica iz Njemačke stara osam godina koja je povrijeđena 6 avgusta na Žabljaku i iz pljevaljske bolnice sa teškim povredama glave i u stanju kome, helikopterom transportovana u KBC Podgorica, na odjelenje intezivne njege, transportovana je na liječenje u Njemačku.

Ona je sa roditeljima bila u šetnji, a nezgoda se dogodila van pješačke staze, u blizini mjesta gdje se spajaju Veliko i Malo jezero. Prilikom šetnje djevojčica se spotakla i pala niz strminu zadobivši tom prilikom povrede glave opasne po život .

Tom prilikom iz Nacionalnog parka Durmitor i Gorske službe spasa u izjavi za medije apelovali su na posjetioce da prilikom obilaska planine ne skreću sa markiranih staza, kao i da moraju imati odgovarajuću opremu.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović je kazao da je planinski masiv površine 39 hektara, tako da teško da svaki dio može da se kontroliše.

“Rendžera imamo zasad dovoljno ali bi mogli da imamo veći jer bi rendžeri ukazivali na sve opasnosti koje prijete i upozoravali turiste da ne silaze, da se ne kreću putem koji je van markirane staze,” kazao je Pajović.

Iz Gorske službe spasa upozoravaju da posjetioci često planinu shvate neozbiljno i u avanturu krenu bez adekvatne opreme.

Željko Loncović, načelnik Gorske službe spašavanja Crne Gore kaže da mnogi neće da se kreću markiranom stazom.

“Ne nose adekvatnu opremu da bi nešto dokazali čak ima i primjer đe bebe iznose na Bobotov kuk. Nespojivo sa uživanjem jer ta beba ne može uživati, ali vjerovatno je to u čovjeku da napravi nešto što drugi niko nije”.

Pored adekvatne opreme svima koji žele da istražuju planinske vrhove neophodan je vodič sa licencom.

U nacionalnom parku Durmitor angažovano je 16 rendžera. Pajović ističe da bi broj nadzornika trebalo povećati kako bi mogli da kontrolišu sve rizične tačke na Durmitoru.