Izložba “Velikani crnogorske likovne umjetnosti”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, predstavljena je sinoć u okviru ceremonije svečanog otvaranja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u prostoru garaže tržnog centra Delta City.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović, kazala je da je riječ o umjetnicima čija djela čine vrijedan dio Zbirke crnogorske likovne umjetnosti Umjetničkog muzeja, ali i sveukupne kulturne baštine Crne Gore.

“Umjetnički muzej Crne Gore predstavio je djela velikana crnogorske likovne umjetnosti koji su svojim stvaralaštvom obilježili, ne samo crnogorsku, već i regionalnu i evropsku kulturu” istakla je Miranović.

Prezentovana djela su reprodukcije originalnih umjetničkih radova od kojih se većina nalazi u stalnoj postavci Umjetničkog muzeja u Vladinom domu na Cetinju.

“Ovom prilikom, Muzej je odlučio da izađe iz ustaljenih okvira prezentacije i svoja djela pokaže u umjetnički kompatibilnom, međutim, ekspozicijski atipičnom ambijentu – sajmu knjiga, među čitalačkom publikom. U želji da podsjetimo i/ili pružimo priliku za upoznavanje s djelima vrijedne crnogorske kulturne baštine koja se u originalnim formama/izdanjima mogu vidjeti i doživjeti u Umjetničkom muzeju Narodnog muzeja Crne Gore” pojasnila je Miranović, i dodala kako vjeruje da će posjeta Sajmu zaintrigirati i podstaći posjete Narodnom muzeju Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Narodnog muzeja, izabrana djela pružaju uvid u kretanja crnogorske likovne umjetnosti od akademskog realizma s kraja XIX i početka XX vijeka u djelima Anastasa Bocarića, Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko prvih koraka ka uspostavljanju modernizma u Crnoj Gori u djelima Pera Počeka i Špira Bocarića, do formalno-stilskih osobenosti koje su se formirale i kristalisale tokom prve i druge polovine XX vijeka u djelima generacijski bliskih umjetnika: Rista Stijovića, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Mirka Kujačića, Mihaila Vukotića, Petra Lubarde, Jovana Zonjića i drugih.

Narodni muzej Crne Gore ove godine je glavni gost Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Monografije o Krstu Andrijaševiću i Puru Đuriću i memoari Lazara Tomanovića, nova su kapitalna izdanja koja će Narodni muzej predstaviti na Sajmu.

Osim najnovijih muzejskih publikacija, kao što je trinaesti broj Glasnika Narodnog muzeja, u ponudi su i naslovi starijih izdanja, kao i suvenirski program. Tokom trajanja sajma, posjetioci će biti u prilici da kupe knjige po sniženoj cijeni od dvadeset odsto.