Djecu iz Bijelog Polja dovode u Pljevlja da prose

Iz bjelopoljske opštine u Pljevlja se organizovano dovoze djeca koja prose na ulicama, a na tu pojavu već nedjeljama ne reaguje niko od nadležnih. Na pljevaljskim ulicama prisutne su manje grupe djece, koje traže novac od gostiju u ugostiteljskim objektima i od prolaznika.

U razgovoru sa mališanima saznali smo da su došli iz Bijelog Polja, da danju traže milostinju po pljevaljskim ulicama, a da noći provode u kući čiji je vlasnik izvjesni Miško.

Mališani ne žele da kažu adresu stanovanja u Bijelom Polju, svoje prezime, kao ni lokaciju kuće u kojoj borave u Pljevljima.

– Spavamo kod Miška u kući, jer smo došli iz Bijelog Polja – kazala nam je jedna djevojčica koja nam je pojasnila da kuća u kojoj spava nije u romskom naselju na lokaciji Trlica.

Ona je odbila da saopšti gdje se kuća nalazi, ali nam je pojasnila kako izvjesni Miško izgleda.

– On je mnogo visok i tanak – rekla je djevojčica, pokušavajući gestikulacijom da predstavi Miškov izgled.

Dječak sa kojim smo razgovarali potvrdio nam je da je doveden iz Bijelog Polja i da i on spava u kući već pomenutog vlasnika. Odbio je da kaže kome daje isprošeni novac i je li mu obaveza da predaje novac na kraju dana.

– Od ovih para kupujem hranu – rekao nam je dječak, koji ima oko deset godina.

U obilasku pljevaljskih ulica vidjeli smo više lica romske nacionalnosti da prose u neposrednoj blizini gradske pijace, po ulicama i po ugostiteljskim objektima. Romska djeca koja prose u Pljevljima kreću se sa svojim roditeljima i stanovnici su romskog naselja na Trlici. Nedjeljom i tokom pravoslavnih praznika najčešće se nalaze ispred Crkve Svete Petke, kao i u neposrednoj blizini Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Djeca koja dolaze iz Bijelog Polja su uredno obučena i njihova odjeća nije pocijepana. Sami žitelji romskog naselja su nam potvrdili da mališani iz Bijelog Polja dolaze u Pljevlja i da ta djeca nemaju nikakve veze sa njihovom djecom.

– Mreža sjevera više od jedne decenije upozorava na prosjačenje djece u Pljevljima. Posebno kada se radi o organizovanom dovoženju djece iz drugih sredina. Ovog ljeta imamo djecu iz Bijelog Polja koja se zloupotrebljavaju u svrhu prosjačenja – naglašava izvršni direktor NVO „Breznica“ Milorad Mitrović i dodaje da su na potezu državne institucije.

Mitrović ističe da je prosjačenje na ulici u potpunosti zabranjeno, kao i da je posebno strašno što se djeca organizovano zloupotrebljavaju.

– Djeca koja se guraju u prosjačenje vrlo lako će postati i dio drugog organizovanog kriminala. Sasvim je sigurno da se ova djeca na ovaj način guraju u kriminal i da će jednog dana biti još više zloupotrebljena – kazao je Mitrović i naveo da je ovaj način organizovanog kriminala sasvim lako zaustaviti.

Prema njegovim riječima, Pljevlja nijesu jedino mjesto u Crnoj Gori gdje se to dešava, ali, kako kaže, dobro bi bilo da se jednom od Pljevalja krene sa zavođenjem reda. Ističe da se raspolaže podacima da se djeca iz Berana dovoze u Bijelo Polje da prose, jer očigledno se djeca odvoze u nepoznatu sredinu, gdje građani ne mogu znati o čijoj se djeci radi.

– Policajci mogu lako utvrditi ko dovozi djecu, gdje djeca konače i kada dolaze iz Bijelog Polja. To može da završi samo jedan policajac koji bi dobio zaduženje da provjeri gdje odlaze djeca sa ulice po završetku dana – kaže Mitrović i pojašnjava da je neophodno zaustaviti ovakve i slične pojave.

U Pljevljima je i prethodnih godina povremeno na ulici bilo djece koja su prosila i za koju su građani tvrdili da nijesu iz grada. Sami mališani su krili da su iz druge sredine, ali to nije slučaj ovog ljeta. Praktično je javna tajna da se djeca dovode iz Bijelog Polja, ali niko ne reaguje.

Centar nema informacije
Direktorica Centra za socijalni rad Pljevlja i Žabljak Branka Danilović kazala je da ta institucija do sada nema informacije o organizovanom dovođenju djece iz Bijelog Polja da prose u Pljevljima.

– Centar za socijalni rad zajedno sa policijom u kontinuitetu organizuje akcije na sprečavanju prosjačenja i preventivno djeluje na sprečavanju prosjačenja, posebno kod djece romske populacije. Napominjemo da su te aktivnosti posebno organizovane u našem gradu za vrijeme vjerskih i državnih praznika kada radnici Centra zajedno sa policijom sprovode aktivnosti na dežurstvu i sprečavanju prosjačenja po četiri sata dnevno – kazala je Danilović.

Izvor: Dan