Direktor Doma zdravlja HN podnio krivičnu prijavu protiv jednog lica zbog prodaje kovid potvrda

Direktor Goran Komar je povodom jučerašnjih tvrdnji novskog odbora DPS-a da i zaraženi ljekari rade sa pacijentima, izjavio da se to nikada nije desilo kao i da ustanova prolazi najteži period u svojoj istoriji.

Direktor Doma zdravlja Herceg Novi Goran Komar kazao je da su podnijeli krivičnu prijavu policiji protiv jednog N.N. lica zbog sumnje da prodaje lažne kovid potvrde. On ističe da su o tom slučaju obavijestili Ministarstvo zdravlja. Komar je prekjuče saopštio da imaju saznanja da se u tom gradu kupuju lažne kovid potvrde i da određeni broj sugrađana, pa i zdravstvenih radnika, na taj način pokušava da izbjegne vakcinaciju.

– Podnijeta je krivična prijava protiv jednog N.N. lica zbog sumnji da se prodaju lažne kovid potvrde i to je posao za policiju. Proces je u toku i kada bude završen biće sve objavljeno. Obavijestili smo Ministarstvo zdravlja i sada je na nadležnima da to ispitaju. Kada je riječ o samoj epidemiološkoj situciji, nijedna ustanova nema dovoljna kadra, jer zaposleni obolijevaju, kako u medicini, tako i u drugim oblastima, nakon pojave novog omikron soja. Imamo svakodneveno od 16 do 18 zaposlenih zaraženih – ističe Komar.

On je prekjuče kazao da je vakcinacija izraz ličnog stava i to nije problem, ali su problem lažne kovid potvrde.

– Saznajemo da se one mogu kupiti negdje u gradu i na taj način se ugrožavaju oni koji se redovno vakcinišu i ispoljavaju odgovornost prema kolegama, zaposlenima. To je sada stvar drugih institucija koje će o tome da se brinu. Mi se shodno našim zakonskim obavezama, analizama i vakcinalnim kartonima podvrgavamo elektronskoj kontroli naših uposlenika, govorimo hipotetički, da se tako nešto ne događa među zdravstvenim radnicima – kazao je dr Komar.

Zaraženo osoblje odustsvuje 10 dana

Komar navodi da da JZU Dom zdravlja koji u svojim redovima ima značajan broj ljekara praktičara, takođe ima u vidu mogućnost da se radnik koji je pogođen comon cold infekcijom u procesu rada i mogućih doticaja sa kovid inficiranim zarazi virusom i bude pozitivan.
– U pitanju su dinamični procesi koji se u svakodnevnom radu, prilikom masovnog obolijevanja sugrađana koji gravitiraju u našoj ustanovi, mogu ograničeno ispratiti. JZU Dom zdravlja Herceg Novi je uspostavio režim odsustvovanja – bolovanja kovid pozitivnih na način da je dan dijagnostikovanja cijenio kao nulti dan, dodajući još deset dana odsustva (do prispijeća novih instrukcija zdravstvenih vlasti). Na taj način uskratili smo ustanovi predragocijeno učešće svakog radnika u situaciji katkad dramatičnog deficita – naglasio je Komar.

Iz Opštinskog odbora DPS-a iz Herceg Novog su juče saopštili da se pojedini doktori rade iako su inficirani. Komar je odgovarajući na ovakve tvrdnje saopštio da nijedne minute zaposleni sa pozitivnim testom nije radio sa pacijentima.

– Ova ustanova prolazi najteži period u svojoj istoriji koji zahtjeva krajnje iscrpljivanje medicinskih i nemedicinskih radnika. U ovoj ustanovi u kovid ambulante, redovne ambulante, kućne posjete kovid oboljelima i drugim oboljelima, masovne imunizacije u stacionarnom punktu i mobilnim jedinicama svakodnevno od prvog dana epidemije ulaze članovi Uprave Doma zdravlja, uključujući i direktora i glavnu sestru Doma zdravlja.Čine se potpuni napori da se održi rad ustanove u svim segmentima. Sve vrijeme se odvija efikasna saradnja sa najoperativnijim nosiocima postupka suzbijanja kovid epidemije,uključujući Ministarstvo zdravlja. U zamasima epidemije ustanova se u kontinuitetu suočava sa odustvovanjem svojih kadrova, pa je tako biohemijska laboratorija proteklih dana stizala do dvoje izvršilaca, a odsustvovanja medicinskih tehničara zbog obolijevanja možemo označiti kao masovno – kaže Komar.

On ističe da ekipe svih službi Doma zdravlja pokazuju visoki rani elan i visoku ranu kondiciju.

– JZU Dom zdravlja strogo vodi računa o stanju zdravlja svojih uposlenika na način da se redovno vrše testiranja zaposlenih kod pojave simptoma. Veoma često, a poslednjih dana sve češće suočavamo se sa pojavom interferencije kovid infekcije i banalnih respiratornih infekcija i to je činjenica koja, iskustveno, pobuđuje nadu da će se i ovaj zamah kovid bolesti postupno stišavati. Nijedan zaposleni u ovoj ustanovi nijedne minute nije radio sa pozitivnim antigenskim testom niti PCR testom – poručuje dr Komar.

Izvor: dan.co.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE