U SRBIJI

Dijete postalo zavisno od “Pepe prase”

Dovipogodišnje dijete iz Srbije završilo je na odvikavanju od gladanja crtanog filma “Pepa prase”, nakon što je danima provodilo po sedam sati gledajući taj crtani i počelo bizarno da se ponaša. Taj nevjerovatan slučaj zavisnosti zabilježio je klinički psiholog iz Srbije Vlajko Panović.

Foto pixabay.com

“Roditelji su doveli dijete zbog nesvakidašnjeg, bizarnog ponašanja. Dijete je mirisalo stopala gostima, zavlačilo se pod sto i skičalo kao prase”,  priča za “Blic” psiholog.

Kada je slučaj završio u njegovoj ordinaciji, Panović je pitao roditelje da li dijete možda gleda crtani “Pepu prase”, na šta su mu oni odgovorili potvrdno i dodali da dijete taj crtani obožava i da ga gleda i po sedam sati dnevno.

“Ako nego konzumira neku vrstu informaciju u toj količni, kod djeteta sadržaji tog crtanog filma postaju dominatni dio njegovog iskustva prema realnosti i zato dijete reprodukuje naučeno ponašanje”, ispričao je za “Blic”, psiholog Panović.

Rješenje je uslijedlo kada su roditelji izveli dijete napolje na igralište i ponudili mu neke druge sadržaje kao što su skakanje, igranje na vazduhu sa drugom djecom…

“To je bilo sve ono što se u realnom životu naziva pravom igrom, gdje se stvara osjećaj radosti i smijeha, u kome je dijete živi učesnik među drugom djecom, a ne pasivni prijemnik virtuelnih sadržaja iz crtanog ili video igara”,  kaže nam on.

Poslije nekoliko dana, dodaje, dijete je potpuno prestalo da gleda crtani film zato što su mu se roditelji posvetili na potupno drugačji način.

“Neki roditelji danas nijesu posvećeni dovoljno svojoj djeci. Poslije izvjesnog vremena djete je postalo srećno i u potpunosti zaboravilo na crtani film”, objasnio je u razgovoru za “Blic” Vlajko Panović.

Izvor: Blic.rs