Desetine miliona eura troše se za razvoj infrastrukture na sjeveru

Premijer Duško Marković saopštio je u Bijelom Polju na sastanku sa NVO sa sjevera Crne Gore da se desetine miliona na sjeveru troše danas za razvoj putne, saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture, nove vodovode i druge podsticaje, naglasivši da bez toga nema niti kompanija niti investitora nigdje na svijetu, pa ni na sjeveru.

“U Kolašinu na današnji dan, u okviru projekta koji je u toku, se troši 30 miliona eura za razvoj infrastrukture i novog skijaškog centra. 23 miliona se troši u Bijelom Polju. Troši se novca, pogledajte, Bjelopoljci to znaju. Mi ne pričamo o projektu koji treba da se radi, nego projektu koji se realizuje. Ja sam kao građanin bio oduševljen kada sam pogledao jutros na portalima i na twitteru sliku nove žičare koju je Leitner postavio sve do vrha, od 1400 m sve do vrha Cmiljače. I već sam govorio o Đalovića pećini – to  je 18 miliona vrijednosti projekta“, rekao je Marković.

Govoreći o razvoju sjevera, premijer se osvrnuo i na pojedine primjedbe u vezi razvojne politike.

“I danas mi ti kritičari kažu – nije razvoj u putu, grade se putevi, treba otvarati fabrike. Ko će na sjeveru da otvori fabriku ako nema puta? Ko će da napravi održivi biznis plan ako nema puta, ako nema energetsko napajanje, ako nema interneta, a vi ste govorili da ga nemate za vašu djelatnost, zamislite koje je to ograničenje, a ne sjutra za ozbiljan biznis i fabriku, ili ako nemate drugu infrastrukturu”, kazao je Marković.

Ističe da Crna Gora troši desetine miliona na sjeveru za razvoj putne, saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture, a Ministarstvo poljoprivrede ulaže u nove vodovode i druge podsticaje.

“Bez toga nema niti kompanija niti investitora nigdje na svijetu, pa ni na sjeveru. Ja znam da smo mi zakasnili, da je to možda trebalo uraditi ranije, ali znam da smo morali da krenemo u tom pravcu – i krenuli smo“ , naglasio je Marković.

Premijer je, takođe, istakao da je Vlada posvećena konstruktivnom dijalogu sa predstavnicima civilnog sektora jer kao donosioci odluka želimo da one budu odraz cijelog društva.

“Potreban nam je dijalog sa NVO. Mi cijenimo doprinos civilnog sektora realizaciji politika”, rekao je Marković.

Vlada se, rekao je Marković, pažljivo odnosi prema sugestijama i kritikama koje dolaze iz civilnog sektora i odgovore na njih kreira na sistematičan i održiv način.

On je kazao i da Vlada ne pripisuje sebi postignute rezultate, iako je u javnosti jedina odgovorna ako uspjeh izostane.

Predsjednik Vlade je istakao da su uspjesi u ispunjavanju evropske agende rezultat zajedničkog rada Vlade i organizacija civilnog društva koje su dio pregovaračke strukture.

Osvrćući se na oblasti zajedničkog rada i rješavanje problema, Marković je pohvalio doprinos NVO sa sjevera pitanjima ekologije i zaštite životne sredine.

“NVO sa sjevera su snažno i direktno otvorile pitanje pojedinaca i privatnih kompanija koje negativno utiču na naše životno okruženje”, kazao je premijer.

Podsjeća na primjere nedavnog zagađenja Ćehotine u Pljevljima i Lima u Bijelom Polju gdje je država reagovala kroz saradnju sa lokalnim NVO.

Odgovor na pitanja zaštite živnotne sredine, naglasio je Marković, jeste odgovor koji moramo dati za bolju budućnost generacija koje dolaze.

Izvor: CDM