Deponentima Atlas banke u stečaju do sada je isplaćeno 47,6 miliona eura ili 53 odsto garantovanih depozita, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Iz FZD-a su kazali da je do četvrtka isplaćeno 5,98 hiljada deponenata.

Isplata garantovanih depozita deponentima Atlas banke u stečaju počela je 24. aprila.

“Tokom šest dana aprila isplaćeno je 34,9 miliona eura za 4,19 hiljada deponenata“, navodi se u saopštenju.

Iz FZD-a su rekli da se isplata i tokom maja realizuje bez većih problema na 75 isplatnih mjesta banaka određenih za isplatu na teritoriji Crne Gore. Isplatu je moguće obaviti na šalterima Crnogorske komercijalne (CKB), Hipotekarne, NLB i Societe generale banke.

“Deponenti su, nakon početnog ‘pritiska’ na banke, kada je u prvom danu isplaćeno 15,4 miliona EUR za 1,8 hiljada deponenata, stekli povjerenje u Fond. Shvatili su da je njihov garantovani depozit siguran i da ga mogu preuzeti u bilo koje vrijeme“, rekli su iz FZD-a.

Istovremeno, povjerenje deponenata u banke je dodatno ojačano, jer oni odlučuju da svoje depozite ponovo ostavljaju na računima kod banaka isplatioca ili drugih banaka po svom izboru.

“Osnovni problem koji se javio tokom isplate garantovanih depozita predstavlja identifikacija deponenata. Naime, veliki broj deponenata je promijenio lična dokumenta, a da o tom nije obavijestio Atlas banku, što je bila obaveza deponenata“, objasnili su iz Fonda.

Kako je baza deponenata formirana prema dostupnim podacima o deponentima, prilikom preuzimanja garantovanog depozita, banke isplatioci ne mogu utvrditi identitet deponenta, jer su u bazi Atlas banke registrovani sa drugim dokumentom.

“Ovim putem obavještavamo deponente Atlas banke u stečaju da, ukoliko su svoja identifikaciona dokumenta promijenili prije uvođenja ili u toku stečaja, da prilikom dolaska u banku moraju prezentovati kako važeći, tako i stari identifikacioni dokument, kako bi mogli biti isplaćeni“, precizira se u saopštenju.

Iz Fonda su objasnili da ukoliko deponenti nemaju stari identifikacioni dokument, potrebno je da se obrate stečajnom upravniku Atlas banke u stečaju, kako bi dobili potvrdu da se radi o istom deponentu koji ima depozit u toj banci i sa takvom potvrdom mogu preuzeti garantovani depozit.

„Takođe, deponentima Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju isplaćeno je 17,2 miliona eura ili 77 odsto ukupne obaveze koju Fond ima po osnovu garantovanih depozita“, naveli su iz FZD-a.

Fond će, zajedno sa izabranim bankama isplatiocima, brzo i efikasno obavljati isplatu garantovanih depozita.

izvor: Mina business