SUKOB SA POLICIJOM

Demonstranti pokušali da uđu u albanski parlament

Pristalice albanske opozicije sukobile su se danas sa policijom kada su pokušali da uđu u zgradu parlamenta za vrijeme protesta protiv vlade koju optužuju da je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Hiljade pristalica opozicije predvođene Demokratskom partijom desnog centra okupilo se danas na glavnom bulevaru Tirane ispred kancelarije premijera Edija Rame da traže njegovu ostavku.

Demonstranti predvođeni liderom Demokratske partije Ljuljzimom Bašom poslije toga su otišli do zgrade parlamenta i pokušali da probiju policijske kordone bacajući dimne bombe i druge predmete na policiju.

Policija ih je rastjerala suzavcem i vodenim topovima. Nekoliko demonstranata je povrijeđeno i drugi oko njih su im pritekli u pomoć.

Opozicija čiji poslanici su napustili parlament odbija da razgovara sa Ramom i traži formiranje prelazne vlade bez njega koja će pripremiti prevremene izbore.

Foto: Beta/AP

Prije nego što su stigli do parlamenta demonstranti su bacali dimne bombe iza kordona policije postavljene ispred kancelarije premijera i uzvikivali “Rama odlazi”.

Stotine policajaca koji su opkolili zgradu vlade nisu odgovorili.

“Nemamo alternativu nego da protestujemo dok ne vratimo demokratiju i vladavinu prava”, rekao je Baša za AP prije početka protesta.

Albanski predsjednik Iljir Meta koji je u posjeti Azerbejdžanu pozvao je opoziciju da protestuje mirno.

Vladajući Socijalisti imaju 74 mjesta od 140 u parlamentu.

SAD i Evropska unija upozorili su opoziciju da ne koristi nasilje niti da ga podstiče i pozvali je da sjedne da pregovara.

Izvor: Beta