U FRANCUSKOJ

Demonstracije protiv rješenja zemalja G7

Više hiljada demonstranata protivnika skupa G7 krenulo je danas na marš dug četiri kilometra od Andaja u Francuskoj do španskog pograničnog grada Iruna.

Policija je strahujući od nasilja odobrila ovaj marš koji se održava nedaleko od Bijarica, gdje danas stižu svjetske vođe na samit Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Demonstranti su počeli marš mirno u kvartu blizu luke u Andaju. Brojne crveno, zeleno bijele baskijske zastave vijorile su se iznad eklektične grupe demonstranata – od antikapitalista i ekologa do antiglobalista i simpatizera Baskije, kao i nekoliko desetina Žutih prsluka, prenosi Frans pres.

Na početku marša demonstranti su držali uzdignute kartonske plakate sa slikama Zemlje, protestujući protiv klimatske politike zemalja članica G7.

Domaćin samita francuski predsjednik Emanuel Makron uvrstio je požare u Amazoniji u vrh dnevnog reda ovog skupa.

Organizatori su rekli da ne strahuju od nasilja.

“Važno je da pokažemo da se narod mobiliše i da se ne slaže sa svijetom kakvog nam predlažu”, rekla je jedna demonstranktinja, članica baskijskog antiglobalističkog udruženja Bizi.

Sinoć su izbili prvi okršaji policije i demonstranata u Irinju, blizu kampa, gdje je odsjeo dio protivnika samita G7. Demonstranti su gađali policiju raznim predmetima a ona je uzvratila suzavcem. Privedeno je 17 ljudi, četiri policajca lakše su povrijeđena i sedam demonstranata je zadržala služba za civilnu zaštitu, javila je polilcija.

Prema okruženju organizatora kontra samita, 23 osobe su zbrinuli ulični ljekari zbog raznih povreda.

Samit G7 počinje danas, a grad Bijaric je ispražnjen uz velike mjere bezbjednosti. Makron je umanjio očekivanja o nalaženju jedinstvenog stava vođa te grupe.

Američki predsjednik Donald Tramp stiže kasnije danas, i pridružiće se domaćinu Makronu i vođama Britanije, Njemačke, Japana, Kanade i Italije na njihov godišnji samit, javio je AP.

Prošle godine Tramp je otišao ranije sa samita i već je iz svog predsjedničkog aviona odbacio zajedničko saopštenje.

Samit grupe sedam industrijski najrazvijenih država G7 biće “težak test za jedinstvo i solidarnost” poslije godine u kojoj su lideri bogatih zemalja teško uspijevali da pronađu zajednički jezik, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je novinarima rekao da su trgovinski ratovi između sedam država članica još više narušili međusobno povjerenje, prenosi Rojters. Takođe, kako je dodao, ako američki predsjednik Donald Tramp bude koristio tarife kao politički instrument, to bi moglo da bude rizično za cio svijet, uključujući Evropsku uniju.

Izvor: Beta