Demokrate i URA u Planu predviđaju formiranje privremenog odbora

Demokrate i Građanski pokret URA od početka, u svom Planu, predviđaju formiranje privremenog skupštinskog odbora koji bi u najkraćem roku definisao rješenja sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, a ne radne grupe.

Iz tih partija su agenciji MINA, komentarišući izjavu nezvisnog poslanika Aleksandra Damjanovića da bi u Skupštini, umjesto radne grupe, trebalo formirati privremeni parlamentarni odbor za izradu novog izbornog zakonodavstva i njegovo kontinuirano praćenje, kazali da su u javnosti odavno izašli sa stavom povodom rješavanja problema oko izbornog zakonodavstva.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, istakao je da Plan Demokrata i URA-e predviđa formiranje ad hoc skupštinskog odbora koji bi u najkraćem roku definisao predloge rješenja sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, a na radne grupe „kako se to moglo čuti u posljednjih desetak dana od raznih aktera društveno-političkog života Crne Gore“.

Kako je rekao, zahvaljuju se se svim poslanicima Skupstine Crne Gore koji se zalažu za predloge koje su sistematizivali u Planu, a kojeg podržavaju najvažniji činioci međunarodne zajednice.

„Ponosni smo na činjenicu sto smo sa kolegama iz URA-e otvorili i inicirali predloge koji su uzburkali sve aktere na pozicionoj i opozicionoj političkoj sceni Crne Gore“, kazao je Bogdanović.

Time su, kako je rekao, pokazali da su ozbiljni i odgovorni subjekti, koji imaju Plan za prevazilaženje najsloženijih i najosjetljivijih pitanja u Crnoj Gori, a samim tim i ključ za brzu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

„Spremno ćemo dočekati svaki predlog i, što je najvažnije, ponuditi rješenja za probleme koji su se decenijama gomilali zbog brutalne neodgovornosti prije svega partija na vlasti“, poručio je Bogdanović.

Generalni sekretar URA-e, Mileta Radovanić, kazao je da su kao rješenje problema oko izbornog zakonodavstva, sa kolegama iz Demokrata sačinili Plan i predstavili ga domaćoj i inostranoj javnosti, a koji je dobio podršku od zvaničnika sa adresa EU.

U Planu su, podsjeća on, sadržani zahtjevi za sveobuhvatnom izbornom reformom, koja podrazumijeva implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u cilju profesionalizacije institucija uključenih u izborni proces, kako bi se vratilo povjerenje javnosti u njih, što postulira izmjene svih izbornih zakona.

„Plan zahtijeva i definisanje zakonskog rješenja kojim će se svi lokalni izbori održati u jednom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i podzakonskih akata Državne izborne komisije kojim se regulišu njena struktura i način rada“, naveo je Radovanić.

Kako je dodao, dodatan kvalitet Planu daje i prepoznavanje potrebe za osnivanjem nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima.

„URA neće učestvovati u bilo kojim drugim varijantama, vraćati se u plenum i redovan rad parlamenta prije nego ad hoc parlamentarni odbor definiše konkretne predloge rješenja za implementaciju Plana izbornih i drugih reformi, kojim se, između ostalog, predviđa i potvrđivanju datuma parlamentarnih, kao i dogovor o datumu opštih lokalnih izbora u Crnoj Gori“, poručio je Radovanić.

Izborni uslovi i sveukupni izborni ambijent u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, nijesu na zadovoljavajućem nivou i to je svima jasno.

„Do mijenjanja seta izbornih zakona mora se doći dijalogom, ali naš stav na koji način je dobro poznat. Od naših principa i načela ne možemo odustati jer bi to značilo i prevaru našeg glasačkog tijela, ali svaki vid konstruktivnog pristupa bilo koga vezano za ovu temu je više nego dobrodošao“, zaključio je Radovanić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor