DEMOKRATE: ,,Da li je potrebno da se u rijeci Lim prvo desi ispust otrovnih i bioloških materija, pa na sve to i građevinskog materijala, da bi dobili reakciju nadležnih inspekcija”?(Video)

0
2305

Povodom ekološke katastrofe koja se ovih dana dešava na rijeci Lim reagovali su i ,,DEMOKRATE”, njihovo reagovanje prenosimo integralno.

Projekat „Crna Gora, ekolološka država“, ovih dana građanima Bijelog Polja više djeluje kao neukusna šala i apsurd nego kao nacionalna strategija koja je trebala od naše Države stvoriti „raj na zemlji“ što bi ona zaista i bila da državni organi za promjenu počnu da obavljaju svoj posao! Da li je potrebno da se u rijeci Lim prvo desi ispust otrovnih i bioloških materija, pa na sve to i građevinskog materijala, da bi dobili reakciju nadležnih inspekcija? Da li je potrebno da građani i NVO organizacije, sami nadgledaju rječne tokove kako bi vam prikupili materijal i dokaze koje sami treba da istražite? Da li je potrebno da se oko svega prvo digne medijska pompa da bi ste se osvijestili i ustali iz vaših fotelja?

Svjedoci smo nove ekološke katastrofe koja se i pored ranijih upozorenja civilnog sektora i dalje na beskrupulozan način sprovodi, a sve u korist nesavjesnih privrednika koji zarad sticanja lične koristi ne prezaju od ozbiljnog ugrožavanja životne sredine a time i zdravlja ljudi. Šta je još potrebno da nam se dogodi da bi nadležne institucije reagovale efikasnije, spriječile i najoštrije kaznile ovaj ekološki genocid koji se sprovodi nad našom prirodom i građanima? Rijeka Lim nije jedino prirodno bogatstvo koje se nemilice zagađuje i uništava. Pitamo Vas, sta ćete učiniti povodom eksploatacije šljunka iz naših riječnih korita? Kakva je sudbina naše Morače? Kakva će biti sudbina naše Tare? „Suza Evrope“ kako su je stranci okarakterisali, je najčistije blago koje nam teče, ali nećemo uskoro znati kuda, jer su sve prilike da će vaši tajkuni i njen tok promijeniti. Šta će biti sa Skadarskim jezerom i gradnjom u sred Nacionalnog parka, što je jedinstven slučaj u svijetu? Šta će biti sa našim morem i dinamitašima, šta će biti sa našim šumama?

Da li ste svjesni da nam je priroda tri decenije uništavana zbog vaše nesposobnosti, interesa vaših tajkuna, sticanja profita, a sve na uštrb zaštite životne sredine i zdravlja naših građana. Nedostatak odgovornosti nedopustiv je za one koji su novcem građana plaćeni da štite najvrednije resurse naše države! Srećni smo što nam država nije izgorela zahvaljući pomoći solidarnih država, ali nikakav požar nije opasniji od onog što je Crnu Goru zadesio kada ste vi dobili priliku da vedrite i oblačite nad njom. Iz svega navedenog, dolazimo do zaključka da ste vi gospodo najveća elementarna nepogoda koja je zadesila naš narod i našu prirodu, a posledice vašeg djelovanja osjećaju i osjećaće generacije kojima ostavljate samo pustoš i uvjerenje da ćete vi i vaši eksploatatori odgovarati za svoja nedjela,kazali su na kraju saopštenja koje je potpisala Valentina Minić poslanica DEMOKRATA