Subota i nedjelja su dva najvažnija dana za modnu i sportsku maloprodaju, a brojke govore da vikendom prvi crnogorski šoping mol posjeti od 18,000 do 24,000 ljudi, navodi se u reagovanju menadžmenta šoping mola Delta City.

„Procjena na nivou industrije je da nedjelja kao neradni dan u ovom slučaju izaziva gubitak od minimum milion eura u prometima na mjesečnom nivou naših zakupaca. Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata radnika i otpuštanje radne snage. Procjena je da će oko 20 odsto radne snage na nivou centra ostati bez posla“, kazali su iz najvećeg podgoričkog šoping centra.

Ističu da za konačan ishod ovakva odluka se odražava i na obaveze koje svi njihovi partneri, ali i oni kao šoping mol, imaju prema državi – plaćanje manjeg poreza na dobit, i manje prihode na osnovu PDV-a.

„Šoping mol kao destinacija i mjesto za organizaciju događaja, sugrađanima je najatraktivniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade. Značajno je napomenuti da vikendom u Podgoricu dolaze brojni gosti i kupci iz drugih gradova Crne Gore, ali i susjednih zemalja“, nagalasili su.

Iz menadžmenta Delta City-ja poručuju da bi domino efekat neradne nedjelje mogao da se odrazi na izlazak velikih internacionalnih modnih brendova iz Crne Gore. Naveli su slično iskustvo koje su imali s renomiranim britanskim maloprodajnim lancem Marks&Spencer kada se ova kompanija povukla s tržišta Crne Gore, upravo zbog neispunjavanja zacrtanih finansijskih planova.

Takođe, podsjećaju da šoping mol nije samo tržni centar, već objekat u službi turističke ponude imajući u vidu da predstavlja svojevrsnu destinaciju, koja osim kupovine nudi i zabavne sadržaje poput dječje igraonice i bioskopa, a u danima vikenda se uglavnom organizuju najraznovrsnije manifestacije od kojih mnoge imaju turistički karakter, a daju mogućnost promocije i malih biznisa, kao što su Sajam antikviteta, rukotvorina, i mnogi drugi.

„Bez sumnje, šoping mol Delta City će kao i do sada  poštovati sve zakone države Crne Gore. Ipak, smatramo da crnogorsko društvo ima najviše štete od predložene promjene zakona, a na to ukazuju i primjeri iz regiona i svijeta“, zaključili su u reagovanju.

U saopštenju su navedene prakse u drugim evropskim zemljama gdje šoping centri rade nedjeljom.

„U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, čak i Sloveniji (skraćeno radno vrijeme nedjeljom), molovi rade nedeljom. Isti je slučaj i sa Turskom, Rumunijom, Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Danskom, Mađarskom, Velikom Britanijom, Finskom, Danskom, Švedskom“, kazali su iz Delta City-ja i podsjetili na iskustvo Mađarske.

Kakve efekte je imao Zakon o neradnoj nedjelji u Mađarskoj, najbolje se ogleda u činjenici da je ovaj zakon suspendovan nakon nekoliko mjeseci primjene. Zakon je stupio na snagu u novembru 2014, uprkos ispitivanjima javnog mjenja koje je pokazalo da 64 odsto stanovništva želi da prodavnice, posebno šoping molovi budu otvoreni nedjeljom i uprkos studiji iz 2011. godine, koja je predviđala gubitak od preko 10,000 radnih mjesta što je gubitak od oko 27 biliona forinti (oko 85,000,000 eura) u taksama i socijalnim davanjima. Naplata PDV-a bi opala za 7, 6 biliona forinti (oko 23,000.000 eura) što dovodi do konačne cifre od 49 biliona forinti (oko 91.000.000 eura), godišnje koliki bi bio ukupan gubitak države.

Nakon svega nekoliko mjeseci, tačnije u martu 2015. godine Zakon je suspendovan i nakon toga su šoping molovi dodati listi kojom se izuzimaju iz primjene istog. Osim šoping mola, u ovoj zemlji izuzete su apoteke, benzinske pumpe, javni marketi, sajmovi i pijace, hoteli i restorani i objekti koji pružaju bilo koju vrstu turističke usluge, kao i kulturne ustanove“, naveli su u reagovanju.

izvor: Portal Analitika