Darmanović: Politika proširenja jedna od najuspješnijih projekata EU

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je 10-11. septembra na Bledskom strateškom forumu (BSF). Forumu su prisustvovali visoki zvaničnici Slovenije, regiona i Evrope.

Ovogodišnji BSF, pod nazivom „Prevazilaženje podjela“ posvećen je aktuelnim političkim i bezbjednosnim izazovima u Evropi i svijetu kao što su budućnost EU i politike proširenja, aktuelni odnosi na Zapadnom Balkanu i uticaj naučnog i tehnološkog napretka na savremeno društvo.

Ministar Darmanović je tokom Foruma bio govornik na panelu „Zapadni Balkan – izgubljene godine ili nova nada“, sa fokusom na evropsku i evroatlantsku perspektivu našeg regiona.

Tom prilikom, ministar Darmanović je naglasio da je politika proširenja jedna od najuspješnijih projekata EU od njenog nastanka i da postoji snažna podrška pristupanju Evropskoj uniji u svim zemljama Zapadnog Balkana. Izrazio je uvjerenje da Crna Gora može završiti proces pregovora sa Evropskom unijom i prije 2025.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u regionu, šef diplomatije je naglasio da treba biti optimista i izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom Makedonije i Grčke, koji uskoro treba da dobije svoju verifikaciju na referendumu. Pozitivan proces u interesu stabilnosti regiona je i dijalog Beograda i Prištine, koji Crna Gora nastavlja snažno da podržava.

Tokom Bledskog strateškog foruma, ministar Darmanović se sastao i sapotpredsjednikom Vlade Kosova Enverom Hodžajem, ministrom vanjskih poslova Malte Karmelom Abelom, generalnom sekretarkom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Helgom Marijom Šmit i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom.

Tokom svih razgovora pohvaljena je pozicija Crne Gore kao faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu, predvodnika procesa evropskih integracija i konstruktivnog partnera u rješavanju regionalnih pitanja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE