Danas u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori počinje nova školska godina, a zbog epidemije virusa korona i ova godina će biti specifična. Časovi će trajati pola sata, a đaci će, shodno preporukama IJZCG, u školi nositi maske.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), školski čas će trajati 30 minuta, a nastavni planovi i programi će biti jedinstveni i prilagođeni tom trajanju.

“Pauza između časova trajaće najmanje pet minuta, a trajanje malog i velikog odmora biće produženo u skladu sa mogućnostima škola”, kaže se u saopštenju i navodi da je na ulazu u školu obavezno mjerenje temperature i dezinfekcija ruku, a resorno ministarstvo je preporučilo organizovanje što većeg broja časova i nastavnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u skladu sa prostornim, kadrovskim i ostalim kapacitetima škola i vremenskim uslovima.

“Za djecu sa smetnjama u razvoju koja su onemogućena da redovno pohađaju nastavu, biće organizovana online nastava, a nastavni materijal će im se dostavljati na kućnu adresu”,  rečeno je u saopštenju.

“Sve škole su  dužne da poštuju uputstva.”, kazali su iz MPNKS.

Prosvjetari se nadaju da neće biti potrebe za onlajn nastavom uprkos sadašnjem rastu novoinficiranim.

Prema školskom kalendaru za 2021/2022. godinu nastavna godina počinje danas a završava se u petak, 10. juna 2022. godine.

Nastavna godina za učenike završnog razreda završava se 19. maja 2022. godine.

Zimski raspust počinje 1. januara, a završava se 23. januara 2022. godine.

Ljetnji raspust počinje 11. juna, a završava se u srijedu, 31. avgusta 2022. godine.

Izvor: pvportal.me