Danas je 25 godina od zločina deportacije izbjeglica iz Herceg Novog.

Kako je objavio Portal radio Jadran,Nevadine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, obilježile su danas ispred Centra bezbjednosti Herceg Novi, 25 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Podršku su im pružili i NVO Alternativa, broj 19, kao i Sabina Topalvoić iz NVO Bonafida iz Pljevalja, te predstavnici Liberalne partije, SD, URE, Demokrata.

foto:HRA

Podsjetili su da je crnogorska policija u maju 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 osoba, civila, starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini i predala ih vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika.

Skupu su se priključile i porodice dviju žrtava – Osmana Bajrovića, njegova supruga Nedžiba, kao i Tamara Topalović, čiji je stric takođe sa tog mjesta sproveden.

Predsjednica HRA, Tea Gorjanc Prelević kazala je da Crna Gora ima ljude koji se godinama okupljaju i pokazuju da ove žrtve ne zaslužuju zaborav, već Dan sjećanja i spomenik i krivičnu pravdu. Ona je podsjetila da je bivši predsjednik Opštine Herceg Novi, Dejan Mandić izjavio da Herceg Novi nije spreman da podrži inicijativu za podizanje spomen obilježja i da se nije ni obraćao višim instancama, odnosno Ministarstvu kulture.

“Inicirali smo da crnogorska policija uputi simbolično izvinjenje zbog tog događaja i da na taj način uputi svoje sadašnje i buduće službenike da ne prihvate naređenje da izvrše ratni zločin. Nažalost, nijedna od naših inicijativa do sada nije prihvaćena. Ovih četvrt vijeka deportacije dočekujemo bez utvrđene krivične odgovornosti, bez Dana sjećanja i spomenika i izvinjenja policije. No, zato smo tu, da spasimo taj događaj od zaborava. Vjerujem da će doći dan kada će nam se i zvanične vlasti države zahvaliti za to što godinama činimo ono što je trebalo da čini država”, poručila je Gorjanc Prelević.

Osvrćući se na oslobađajuću predusu suda u kojoj nije bilo ratnog zločina, jer Crna Gora zvanično nije bila učesnik rata u BiH, ona je kazala da to nema veze sa međunarodnim humanitarnim pravom i pravdom:

“Ta presuda je zapravo mjera dalekog puta koji predstoji Crnoj Gori do ostvarivanja vladavine prava i ona podsjeća šta su sasvim konkretni ciljevi koje od Crne Gore moraju očekivati njeni građani a onda i EU”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, Specijalno tužilaštvo ima dužnost i obavezu da se bori protiv nekažnjivosti ovog zločina, tim prije što su njihove kolege ’92. godine ovaj zločin pomogle.

foto:Radio jadran

Crnogorska policija je u maju 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 osoba, civila, starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i predala ih vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Dana 25. maja 1992. godine, jedna grupa uhapšenih izbjeglica je autobusom iz sabirnog centra u stanici policije u Herceg-Novom upućena u KPD Foča koji je već tada imao sva obilježja koncentracionog logora za nesrpsko stanovništvo, kako je utvrđeno i u presudi Haškog tribunala protiv upavnika tog logora, Milorada Krnojelca. Samo nekolicina ih je preživjelo mučenja kojima su tamo bili izloženi. Dva dana kasnije, 27. maja 1992. godine, druga grupa uhapšenih izbjeglica je iz Herceg-Novog sprovedena autobusom na teritoriju Republike Srpske ”gdje je trebalo da uđu u sastav grupe Muslimana za razmjenu za zarobljene srpske teritorijalce.“ Svi su oni ubijeni na teritoriji BiH, pri čemu još uvijek nisu pronađena sva njihova tijela, niti se zna tačno mjesto njihovog stradanja.

Izvor:Radio jadran