SJEVERNA MAKEDONIJA

Danas inauguracija Pendarovskog

Novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski (56) biće inaugurisan na sjednici makedonskog parlamenta, koja će biti održana danas.

Pendarovski će na sjednici dati svečanu izjavu pred narodnim poslanicima, članovima vlade, vjerskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskom koru i gostima iz inostranstva, čime će zvanično početi njegov petogodišnji mandat.

U Skoplju je saopšteno da su na inauguraciju pozvani i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, kao i lideri iz regiona.

Pendarovski je prvi predsjednik Sjeverne Makedonije nakon promjene imena države, koje je usledilo na osnovu Prespanskog sporazuma vlada u Skoplju i Atini.

On će biti peti šef države od sticanja nezavisnosti. Pre njega tu funkciju su obavljali Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i Ðorđe Ivanov.

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, Pendarovski je u drugom krugu izbora, 5. maja, pobijedio kandidatkinju opozicione VMRO DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.

Izvor: RTCG