Nakon edukacije o poljuprivrednoj proizvodnji projekat NVO ,,Euromost” nastavljen montažom plastenika.

Iz NVO „Euromost” kažu da će sve aktivnosti, od obuke za plasteničku proizvodnju, montiranja plastenika, sadnje, branja i prodaje proizvoda, snimati i publikovati.

Da žene na selu ekonomski budu snažne
Foto: Realizacija projekta „Žene sa sjevera tradicijom u budučnost”, montiranje i postavljanje jednog od pet plastenika.

Euromost je kroz projekat „Žene sa sjevera tradicijom u budučnost”, počeo montiranje i postavljanje pet plastenika.Kroz ovaj projekat i obuke prolazi 12 žena sa ruralnog područja, od kojih su njih pet dobile na korišćenje pet plastenika.
– Već smo imali četiri obuke, kroz koje su se učesnice upoznale sa plasteničkom proizvodnjom i sada smo prešli na montiranje samih plastenika – kazala je saradanica na programima u NVO „Euromost” Amra Softić.
Ona je dodala da je projekat podržalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinska prava, kroz javni konkurs za raspodjelu sredstava programima NVO u oblasti rodne ravnopravnosti i prioriteta ekonomskog osnaživanja žena na sjeveru Crne Gore.

– NVO „Euromost” je od ponuđene tri firme koje se bave prodajom plastenika, izabrala MRM Kompany iz Podgorice koja je dostavila najbolju ponudu. Dva plastenika će se montirati u Potkrajcima i po jedan na Loznicama, Kanjama i Brestoviku – pojasnili su iz ove NVO.
Ovo je prvi put da se na sjeveru Crne Gore realizuje ovakav projekat, a tiče se ekonomskog osnaživanja žena. Iz NVO „Euromost” kažu da će sve aktivnosti, od obuke za plasteničku proizvodnju, montiranja plastenika, sadnje, branja i prodaje proizvoda, snimati i publikovati.
– Želimo na taj način da pokažemo koliko su ovakvi projekti bitni na sjeveru Crne Gore i koliko znači ekonomsko osnaživanje žena na sjeveru. Takođe, da pokažemo kako svaki projekat može da se realizuje i da bude javan i transparentan – kazala je Amra Softić.

Jedan od plastenika je dobila Đulka Mehović, iz Brestovika, koja je kazala, da do sada nije imala plastenik i da će joj u mnogome biti olakšan svaki posao koji je do sada radila. Ona je navela da plastenici znače mnogim ženama koje planiraju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i zahvalila je svima koji su nju izabrali da bude uključena u ovaj projekat, koji će značiti i za nju i za cijelu njenu porodicu. Ermina Ljuca iz Potkrajaca, jedna od korisnica projekta i plastenika je kazala, da su ovakvi projekti bitni za žene na sjeveru Crne Gore. Žene se na ovaj način ekonomski osnažuju i to donosi boljitak i njihovim porodicama, koje žive od poljoprivredne proizvodnje.
– Očekujemo da će ovakvih projekata biti i ubuduće. Brojne žene su zainteresovane da se priključe ovakvim projektima, koji po prvi put žene na ruralnom području ekonomski osnažuju.
M.N.

Izvor: Dan