Do sada je besplatna užina obezbijeđena za 132 djece koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, a pomoć su, pored ostalih, obezbijedili Komercijalna, Podgorička i Crnogorska komercijalna banka, Nemesis, Domen.me, Unija poslodavaca, Agencija za nadzor osiguranja…

Ja nikada ne nosim užinu, a kad me pitaju drugarice zašto, ja kažem da nisam gladna. Malo ih slažem. “Ja mrzim kad je odmor u školi, uvijek sjedim sam u dvorištu, oni svi trče u prodavnicu da kupe užinu”.

Citati su stvarni i riječi su učenika petog i šestog razreda iz socijalnog udgroženih porodica Podgorice o tome kako doživljaju činjenicu da njihovi vršnjaci tokom odmora imaju obrok, a oni nemaju.

Udruženje Roditelji i Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” pokrenuli su nedavno inicijativu “I ja želim užinu”, kojom žele podstaći javnost da pomogne da svi osnovci u Podgorici dobiju užinu. Poziv za podršku inicijativi upućen je firmama i pojedincima. Iz Udruženja Roditelji ranije su kazali da bi za oko 1.300 djece u osnovnim školama koji primaju socijalnu pomoć, takva vrsta podrške bila značajna.

“Na akciju su nas podstakle riječi djece sa kojom se tokom cijele godine družimo, učimo i radimo na osnaživanju njihovih kapaciteta u dijelu obrazovanja i socijalizacije. Te riječi su više-manje slične, a svode se na to da ta djeca nemaju užinu, da često slažu drugare kako nisu gladni, da ne vole školski odmor jer često budu sami, da ništa ne doručkuju prije škole, eventualno pojedu parče hljeba što ostane od obroka iz narodne kuhinje”, kazala je nedavno socijalna radnica u Udruženju Roditelji, Katarina Čarapić.

Podgorica je jedini grad u Crnoj Gori u kojem postoji organizovana đačka užina.

Zainteresovane kompanije koje žele da se uključe u inicijativu mogu da kontaktiraju Školu “Sergije Stanić“ iz Podgorice i udruženje Roditelji. Uplate su moguće i na žiro-račun SSŠ “Sergej Stanić” 525 – 7161 – 95, na ime inicijative “I ja želim užinu”. Cijena za jedan mjesec je 10 eura po djetetu.

Izvor:Vijesti