I ne mogu – potvrdio je, za “Novosti”, advokat Milan Vojinović. – Jer one su zakasnile da na vreme podnesu zahtev i na taj način su izgubile mogućnost da dođu do novca. Onih 21.600 majki to pravo će moći da koriste, ali ne i one koje su ostale pred “vratima” zakona.

Iz Ustavnog suda procurela je informacija da se za ubuduće ukida pravo na primanja, dok se to ne odnosi na korisnice koje su do sada primale naknade.

Zabunu predstavljaju spekulacije da buduće majke sa troje i više dece, koje nisu bile obuhvaćene ovim zakonom nemaju šanse da izbore pravo na naknadu kao njihove sunarodnice.

Na pitanje da li mogu potražiti pravdu na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, Vojinović kaže da je to unapred izgubljena bitka.

Tamo nemaju čemu da se nadaju, osim da se izlažu dodatnim troškovima – poručuje advokat.

Korisnice naknada za majke sa troje i više dece od 16. februara svakih 15 dana organizuju proteste ispred zgrade državnog parlamenta u Podgorici. Poručuju da neće odustati od zahteva da iznos naknada bude 70, odnosno 40 odsto prosečne zarade, kako je to zakon predviđao pre odluke Ustavnog suda.

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine Crne Gore svedeno na mesečna primanja od 264, odnosno 144 evra, čime smatraju da su “prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve”.

Majke kažu da je njihov status u državi gde se “pravo i zakoni očigledno ne poštuju” i dalje nejasan. Čvrsto su rešile da organizuju nove proteste, jer ne žele da odustanu od zahteva da se vrati rešenje o prvobitnoj visini naknada od 1. januara 2016.

Izvor:Večernje novosti