Sjeverna Koreja povukla je neobičan potez uputivši direktnu kritiku Kini zbog “nepromišljenih primjedbi” na državni nuklearni program, javlja Bloomberg.

Kina je najveći sjevernokorejski trgovinski partner i glavni saveznik. Blokirala je uvoz ugljena iz Sjeverne Koreje u skladu sa sankcijama UN-a te u posljednje vrijeme poziva svog tradicionalnog saveznika na prekid nuklearnih aktivnosti.

Državna novinska agencija Korean Central News Agency objavila je jučer: “Svakodnevno čujemo niz apsurdnih i nepromišljenih primjedbi iz Kine, koja samo pogoršava lošu situaciju”.

Članak je naveo da kineski državni mediji prebacuju krivicu za sve gore bilateralne odnose na Sjevernu Koreju te navode “bijedne izgovore za slijepu poslušnost SAD-u”.

“Kina bi trebala prestati testirati granice Demokratske Narodne Republike Koreje. Bolje joj je da razmisli o ozbiljnim posljedicama svog nepromišljenog čina ukidanja temelja odnosa između Kine i DNRK”, stoji u članku.

Članak nije pripisan ni jednoj vladinoj agenciji ni službeniku, a autor je identificiran samo kao Kim Chol. Za Sjevernu Koreju je vrlo neobično da direktno kritikuje Kinu, a prethodno bi je u kritikama nazivala samo “susjednom državom”.

Izvor:Dnevni avaz