Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir golubović i v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović potpisali su danas Sporazum o saradnji ove dvije institucije, čiji je cilj uspostavljanje saradnje u oblasti izgradnje privrednog sistema, predlaganja mjera razvojne i tekuće ekonomske politike i rješavanja drugih pitanja od značaja za njegove potpisnike.

Damjanović je istakao da se potpisivanjem Sporazuma finalizuje i formalizuje dogovor sa Privrednom komorom koji će rezultirati čvršćom i dugoročnom saradnjom institucija.

“Intenzivna saradnja Uprave prihoda i carina sa Privrednom komorom Crne Gore je neophodna i nadam se da ćemo realizovati i više
zajedničkih aktivnosti nego što smo planirali. Upravi prihoda i carina je potrebno partnerstvo sa organizacijom koja okuplja crnogorske privrednike, kao i što jača privreda koja doprinosi rastu državnih prihoda” kazao je Damjanović.

Golubović je podsjetio na veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Poreskom i Upravom carina koje su sada objedinjene u isti organ pod rukovodstvom Damjanovića.

“Prioritet aktivnosti u Privrednoj komori je borba protiv sive ekonomije. Uprava i prihoda i carina je organ koji će se, uz ostale državne institucije, boriti protiv te pošasti, a u Komori imate pravog sagovornika i iskrenog partnera”, poručio je Golubović.

Predmet saradnje Privredne komore i Uprave prihoda i carina odnosi se na: unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, međusobnu razmjenu informacija i podataka o privrednim subjektima, preduzimanje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije, sprovođenje zajedničkih istraživanja, primjenu ATA i TIR sistema, i drugih javnih ovlašćenja prenijetih iz carinskih propisa (potvrde o nepreferencijalnom porijeklo robe, potvrda da se roba ne proizvodi u Crnoj Gori itd.), zajedničku organizaciju edukacija, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na teme iz nadležnosti Uprave prihoda i carina
i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

Dodaje se da će Uprava prihoda i carina dostavljati podatke koji se odnose na crnogorske kompanije i carinski postupak, koji će Privrednoj komori omogućiti vršenje kvalitetnih i detaljnih analiza poslovanja privrednih subjekata potrebnih i za dalje aktivnosti Uprave prihoda i carina.

Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednica Privredne komore Nina Drakić, generalni sekretar Mitar Bajčeta, direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović, zatim načelnica Odsjeka za pružanje usluga poreskim obveznicima, Kontakt centar i edukaciju javnosti UPC Milica Vuletić i samostalni savjetnici Petar Marković i Igor Vukčević.

Izvor:RTCG