Situacija sa požarima u Crnoj Gori je dosta komplikovana, kazao je, u Jutranjem programu TVCG, v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović. On je istakao da je najgora situacija u Nikšiću, Cetinju i kanjonu Tare.

Požari su dosta razuđeni. U pojedinim mjestima ima ih na više lokacija i veliki se napori ulažu da se spasu kuče i imovina građana”, kazao je Bešović.

Juče su su se ponovo aktivirali požari na teritorije opštine Podgorica. Gorjelo je u Bratonožićima i Piperima, a ponovo se aktivirao požar u Lješanskoj nahiji.

“Malo nam je čudno kako se toliko požara javlja na različitim mjestima. Imao sam prilike iz helikoptera da vidim da su požari u nekim selima na deset mjesta koji su udaljeli po nekoliko stotina metara jedan od drugog”, napominje Bešović.

Istakao je da se ne može predvidjeti kako će se situacija odvijati.

“To se mijenja iz sata u sat. Vjetrovi su promjenljivi i vremenske prilike nam dosta otežavaju”, napominje Bešović.

On je zahvalio građanima koji pomažu u gašenju požara.

“Svi smo dužni da se pridržavamo mjera koje Direktorat za vanreden situacije šalje, prije svega da ne pale vatre na otvorenom prostoru”, poručio je Bešović.

U sistemu zaštite i spašavanja u Crnoj Gore trenutno je oko 640 vatrogasaca- spasilaca, 190 vozila, od kojih je oko 150 za gašenje požara.

“Što se tiče opreme, nikad je ne može bti dovoljno. Lokalne jedinice zaštite i spašavanja se finansiraju iz opštinskih budžeta, tako da je sve to različito zavisno od mogućnosti od opštine”, naveo je Bešović i dodao da očekuje nova ulaganja države.

“Ja sam na ovu poziciju došao prije tri mjeseca i zatekao sam stanje, što se tiče materijalne i tehnilke opremljenosti, nije na nekom zavidnom nivou. Već imamo neke ozboljne planove, imamo podršku Vlade”, kazao je Bešović.

Naglasio je dosadašnji rad svih u sistemu zaštite i spašavanja ravan podvigu.

“Sa ovim kapacitetima postigli smo dosta, napravili smo sistem organizacije reagovanja na terenu, skratili smo procedure, a najbitnije je da imamo dobru bazu podataka, da odmah određujemo prioritete i usmjeravamo dejstva na terenu”, kazao je Bešović.

Izvor:RTCG