Crveni meteo alarm kriv za vlagu u kabinetu bivše viceguvernerke

Na jučerašnjem ročištu po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović bilo je riječi o uslovima rada, imajući u vidu da je u tužbi za mobing navela da se njeno zdravstveno stanje pogoršalo za vrijeme rada u Centralnoj banci zbog vlage i buđi u njenom kabinetu, prenosi Pobjeda.

Tokom saslušanja, direktor Direkcije za bezbjednost, investicije i usluge CBCG Aleksandar Terzić kazao je da je njen kabinet zbog vlage prvobitno saniran krajem 2016. godine, prije nego što je počela da radi. Tvrdi da tokom 2017. nije bilo problema, ali da je početkom decembra dobio mejl od Radović sa fotografijama na kojima se vidi da je voda prodrla ispod prozora. Napominje da je tih dana zbog obilnih padavina bio proglašen crveni meteo alarm, te da je njen kabinet bio jedna od 16 prostorija u kojima se desila ista stvar.

“Do ovoga je došlo jer kompanija Izomont, koja je godinu ranije sanirala ovaj problem, nije dobro uradila posao”, kazao je Terzić i dodao da nijesu odmah mogli da reaguju jer u decembru 2017. nije bilo novca, niti je zbog zakonskih procedura u januaru bilo moguće sprovesti postupak javne nabavke.

Osim toga, nijesu uspjeli ni da stupe u kontakt sa kompanijom Izomont, pa je vlaga sanirana tek u februaru.

Na pitanje Bojana Vukovića, advokata Irene Radović, Terzić je kazao da za te radove ne postoji faktura, jer se za sanaciju koristio postojeći materijal, a radnici nijesu tražili naknadu, što se dešava sa sitnim prepravkama. Na pitanje Vukovića zašto onda to nije riješeno u decembru, kada novac nije bio potreban, on je kazao da su očekivali da će to uraditi prethodni izvođač, ali pošto nije, oni su to riješili „na svoj način“. Objasnio je da su pomjeranjem potprozorske daske sanirali vlagu, što dokazuje da nije bilo potrebe da se sprovode radovi na fasadi. Irena Radović tvrdi da su vlaga i buđ ostali u njenom kabinetu, ali je Terzić kazao da buđ nikada nije vidio.

Na pitanje zastupnice CBCG Tatjane Vujanović-Vuksanović da li je od guvernera Radoja Žugića dobio nalog za rješavanje vlage i u kabinetu viceguvernera Nikole Fabrisa, Terzić je kazao da nije, već samo za kabinet Irene Radović. Napomenuo je da je sa njom imao dobru saradnju, o čemu svjedoči i mejl u kojem je pohvalila njegove i napore njegovog saradnika da riješe problem.

Na idućem ročištu, zakazanom za 9. oktobar, trebalo bi da bude saslušan vještak medicinske struke pulmolog. O prijedlogu da bude sasluša ndirektor Adiko banke Kristof Šon sudija tek treba da odluči.

Irena Radović je podnijela tužbu protiv guvernera zbog mobing, a do sada su saslušani Žugić, viceguverneri Nikola Fabris i Miodrag Radonjić, direktor CBCG Radoica Luburić i Darko Bulatović. Niko od njih nije imao saznanja da je Radović bila izložena pritiscima, niti su znali zašto je razriješena.

Izvor: Pobjeda