Crnogorski pomorci koji su prije skoro dvije godine uhapšeni u Sjedinjenim Američkim Državama zbog šverca 20 tona kokaina priznali su krivicu, ali tvrde da su na šverc narkotika pristali jer su strahovali da će u suprotnom ozloglašena kriminalna grupa nauditi njima i članovima njihovih porodica. To su prenijeli američki mediji, prenoseći prvi put javno objavljene podatke u ovom sudskom sporu pred tamošnjim sudskim organima, piše Dan.

Dugo iščekivani detalji pojavili su se u objelodanjenim presudama koje su izrečene kada su neki od sada već osuđenih pomoraca priznali krivicu.

Priznajući krivicu, okrivljeni su naveli da su na šverc droge pristali i zbog loše finansijske situacije, a učešće u ovom nezakonitom poslu omogućavalo im je da obezbijede egzistenciju porodicama.

Za jedan posao, kako su objasnili njihovi branioci, primali su više od mjesečne zarade na regularnim poslovima koje su obavljali. Ipak, iz straha od šefova, pristali su i na pomaganje u švercu 20 tona kokaina koji je zaplijenjen u Filadelfiji. Kako su neki od okrivljenih ispričali u sudnici, a prenosi američki portal Inquirer, na ovaj posao su pristali iz straha šta će se dogoditi ukoliko to odbiju.

Američko tužilaštvo je prigovorilo ovakvim tvrdnjama. Smatraju da ne stoje navodi da se radi o prinudi i bilo kakvom strahu, budući da su za pomoć u utovaru kokaina moreplovci dobijali i po 4000 eura. Ipak, prema pisanju pomenutog medija, priča o strahu od ozloglašenih kriminalnih grupa nije se našla samo u izjavi jednog okrivljenog, već nekoliko njih, ali i u sudskim spisima.

Ipak, okrivljeni nijesu navodili imena nalogodavaca ovog nezakonitog posla.

Jedan od branilaca u ovom predmetu, advokat Denis Bojl, kazao je na suđenju da je šverc rekordne količine kokaina organizovala nasilna balkanska banda sa dubokim pipcima u mjestu u kojem su živjeli neki od okrivljenih.

Rekao je i da su porodice osumnjičenih imale problema kada su crnogorski mediji netačno objavili da neki od njih sarađuju sa američkim istražnim organima i da su bili prinuđeni da se kriju. Kako prenosi portal Inquirer, članovi porodica nekoliko okrivljenih potvrdili su ove navode u mejlovima koji su poslati ovom mediju.

“Te kriminalne organizacije su velike, moćne i opasne. Ljudima nije jednostavno da odbiju kada od njih zatraže da nešto učine”, kazao je Bojl u sudu.

Poslkednja javnosti poznata presuda u ovom slučaju izrečena je Vladimiru Pendi (28), koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora zbog pomoći prilikom utovaranja i sakrivanja kokaina na brod MSC Gajan. Prema navodima pomenutog portala, on je kazao da želi da se što prije vrati u Crnu Goru kod svoje porodice i da se više neće baviti nezakonitim radnjama.

Mediji su ranije objavili da je Aleksandar Kavaja (27) priznao da je za učestvovanje u međunarodnom švercu 20 tona kokaina dobio 50.000 eura. Ni on nije saopštio imena saradnika i šefova kriminalnog klana, ali je naveo da su još trojica angažovana u Crnoj Gori za ovaj posao.

Takođe, ranije je objavljeno da je o ulozi u krijumčarenju droge zaplijenjene u Filadelfiji pričao i Nenad Ilić.

Američki mediji podsjećaju da je u pitanju rekordna zaplena kokaina u toj zemlji, ali je do sada čitava istraga bila pod velom tajne iako su osumnjičeni članovi posade uhapšeni još u julu 2019. godine, a ta vijest odjeknula je širom zemlje.

Osmorica priznali krivicu

Federalno tužilaštvo koje vodi predmet u ovom slučaju nedavno je prvi put javno saopštilo da je čak osam članova posade broda priznalo krivicu. Ipak, svi podaci o tome ko je priznao krivicu i šta su tom prilikom navodili, kao i da li su im izrečene kazne i kakve su kazne u pitanju, nijesu objelodanjeni.

Postupak se vodi i protiv šefa posade broda Boška Markovića (39), oficira Ivana Đuraševića (31), inženjera Nenada Ilića (41) i Stefana Bojevića (29) iz Srbije. Optuženi su i Samoans Fonofavae Tiasaga (29) i Laauli Pulu (34), koji su osuđeni na po pet godina zatvora.

Oni su uhapšeni kada su američke vlasti kontrolisale teretni brod MSC Gajan, na koji je prethodno čamcima utovaren kokain. Droga je bila namijenjena za istovar u holandskoj luci Roterdam