STUDIJSKA POSJETA

Crnogorski farmeri učili od Slovenaca

Mladi poljoprivredni proizvođači iz Crne Gore, koji se nalaze u studijskoj posjeti u Sloveniji, ohrabreni su informacijama koje su dobili od domaćina kad je riječ o politici podrške mladim farmerima u EU. Naime, predstavljena im je poljoprivredna politika Slovenije, zasnovana na EU standardima, sa posebnim fokusom na programe podrške mladim farmerima, mogućnostima za ostvarivanje dodatnih prihoda na gazdinstvu, te politiku kvaliteta.

“Podrška je značajna, mogućnosti brojne, ali istovremeno, pred njima su, kako su mogli da vide veliki izazovi na tržištu. Ti izazovi su naročito vezani za osmišljavanje dodatnih aktivnosti na malim gazdistvima kakva su i naša, kako bi ostvarili veći prihod od onoga koji bi imali ako bi se bavili samo primarnom poljoprivrednom proizodnjom. Upravo u Sloveniji koja ima sličnu strukturu i veličinu poljoprivrednih gazdinstava naši proizvođači su mogli da vide primjere dobre prakse koji su zasnovani na povezivanju poljoprivrede sa drugim djelatnostima, naročito turizmom”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Agroturizam, kako podsjećaju, posljednjih godina u Sloveniji doživljava brz razvoj, a sve više je farmi koje pružaju ugostiteljsko–turističke usluge, koje svako gazdinstvo osmišljava u skladu sa specifičnostima svoje proizvodnje i područja na kome se nalazi.

.

“Takvo jedno agroturističko gazdistvo nadomak Maribora, u Pohorju posjetili su gosti iz Crne Gore. Porodični biznis, kako smo čuli, razvijao se decenijama, prvo kroz poljoprivrednu proizvodnju, a potom i uključivanje u turistiki biznis. U ponudi ovog gazdistva uživaju sada brojni turisti i veliki broj domaćih gostiju koji vikende sve više provode na ovakvim mjestima. U poslu su svi članovi porodice, uz jednog stalno zaposlenog radnika, što je dovoljno da uspješno održavaju farmu i dočekuju goste svakog vikenda tokom cijele godine. Domaćini kažu da se od ovog biznisa može solidno živjeti. Za proizvođače iz Crne Gore ovaj primjer bio je pravo ohrabrenje s obzirom na slične potencijale sa kojima se i Crna Gora može pohvaliti”, navodi se u saopštenju.

Sve to su oblasti u kojima Slovenija već ostvaruje značajne rezultate i što može da bude put za postizanje konkuretnosti crnogorskih poljoprivrednih gazdistva koja već imaju podršku u tom pravcu.

.

“Kroz program posjete, koji je osmišljen u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Slovenije i Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope (SWG), mladi proizvođači koji su na početku razvoja svog agrobiznisa imali su priliku da se upoznaju sa načinom proizvodnje na farmama, značaju nauke i struke za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Obišli su ogledna imanja Fakulteta poljoprivrednih i bio nauka (Pivola, Maribor), Poljoprivredni institut Ptuj, centre za selekciju i sjemensku proizvodnju, kao i vinarije koje se, takođe, bave pružanjem turističkih usluga”, navodi se u saopštenju.

U studijskoj posjeti su, kako podsjećaju, mladi poljoprivrednici koji su prošle godine započeli biznis u poljoprivredi, kao korisnici posebnog programa bespovratne podrške Ministarstva namijenjenog mladim nezaposlenim ljudima.

.

“I ova generacija mladih poljoprivrednika dobila je priliku da u jednoj od zemalja EU, direktno na terenu, vidi kako rade i žive njihove kolege u Evropi, kako bi spremnije dočekali vrijeme kada će biti dio te evropske porodice mladih farmera i imati iste mogućnosti koje se kreiraju sa nivoa Zajedničke evropske poljoprivredne politike. Sa proizvođačima u studijskoj posjeti su i predstavnici Ministarstva i odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, kao i predstavnici medija koji će značajan dio njihovog iskustva i informacija prenijeti crnogorskoj javnosti i mladim farmerima koji nijesu bili u prilici da otputuju”, ističe se u saopštenju.

Izvor: RTCG