Crnogorski džudo, po svemu sudeći, ponovo je u krizi, budući da je većina najuspejšnijih crnogorskih reprezentativaca ogorčena radom rukovodstva DžSCG i selektora, pa treninge održava u nikšićkom Akademiku, piše Pobjeda.

Rukovodstvo i stručni štab najuspješnijeg crnogorskog džudo kluba negoduju u posljednje vrijeme, nezadovoljni su radom selektora i čelnika nacionalnog Saveza, ali tvrde da ne ucjenjuju svoje takmičare, već da se oni vraćaju s priprema, svjesni da ne napreduju.

“Svi takmičari su ispoštovali pripreme koje je lani organizovano DžSCG i sve do aprila ove godine. Ne ucjenjujemo naše članove, ali najkvlitetniji naši borci su shvatili da im te pripreme ne doprinose, pa smo mi imali obavezu prema njima da uđemo u cijelu ovu problematiku. Vidim da se posljednjih dana povlači pitanje zašto naš Nikola Gušić nema rezultate, ali je jasno da ih ne može imati ako ga nema u žrijebu. Gušić koji je pobjeđivao aktuelnog olimpijskog prvaka i šampiona Amerike stagnira već godinu, jer ne ide na takmičenja. U posljednjih sedam mjeseci imao je svega dvije ozbiljne akcije, a jasno je da se preko noći ne prave rezultati u ovom sportu, a pogotovo ne ako se ne ide na takmičenja, kaže šef stručnog štaba DžK Akedmik Dragan Šćepanović, podsjećajući da ni njihova članica, najbolja crnogorska džudistkinja, Jovana Peković, ne ide na svjetski kup za juniore, iako su za njom sjajni rezultati, a posljednji je zlato sa evropskog kupa u Sarajevu.

“Jedini sam olimpijski trener u Crnoj gori, ali ni na jednu akciju nijesam pozvan u posljednje dvije godine. Išao sam o svom trošku i uz pomoć prijatelja ili kluba na velika takmičenja, ali valjda tako treba da se odnosi prema trenerima čiji su takmičari donosili odličja sa najvećih svjetskih smotri”, kazao je Šćepanović nakon treninga koji je Akademik organizovao za osam crnogorskih klubova.

Već sljedeće nedjelje Nikšićani su planirali da prisustvuju zajedničkim treninzima u podgoričkom klubu Arso Milić i vejruju da će se tako okupiti članovi 15-tak crnogorskih klubova.

Treningom u Nikšiću bio je zadovoljan i šef struke DžK Ibar iz Rožaja Omer Nurković.

“Srećan sam, jer ovdje su se okupili najbolji takmičari Crne Gore. Ovdje su osvajači svjetskih i evropskih medalja, ali sam kao trener razočaran činjenicom da su svi oni od strane upravljačke strukture DžSCG izolovani. Ne putuju na međunarodne kampove gdje se kale najbolji borci, već se za njih u Trim centru organizuju pripreme koje su prevaziđene i nižerazredne. Otkad Bečanović rukovodi nacionalnim savezom svi treneri iz Crne Gore su eliminisani i nemaju pristup reprezentaciji. Selektor je uvezen iz Bugarske, a svi znamo kakvi su njegovi trenerski rezultati. Njega ne interesuju kadeti, ne interesuje ga ženski sport, ne okreće se na našeg najboljeg takmičara Srđana Mrvaljevića, već prolazi pored borilišta, a to je više nego alarmantno”, kaže Nurković, tvrdeći da vlada veliko nezadovoljstvo među najjačim crnogorskim klubovima.

Stručnjak iz Rožaja tvrdi da je na njima da sačuvaju najbolje sportiste, ali ne vidi izlazak iz krize, tim prije što, kako kaže, odavno ne funkcioniše stručno-trenerska komisija. Prema njegovim riječima, ne poštuje se statut DžSCG, niti pravilnici.

“Imamo i mi u Crnoj Gori perspektivne trenere, tako da nam ne trebaju uvezeni stručnjaci”, ističe Nurković

I reprezentativac Arso Milić ogorčen je odnosom Saveza, smatra da se s razlogom bojkotuju reprezentativne pripreme, jer ne radi se po programu koji njima treba.

“Za mene nacionalni trener kaže da sam potrošen, ali ja ne mislim tako, jer tek mi je 21. godina. Logično bi bilo da se tek sad od mene očekuju pravi rezultati, a već imam medalje s velikih takmičenja”, riječi su Milića.

Najboljeg crnogorskog džudistu Srđana Mrvaljevića raduje što je održan zajednički trening u hramu crnogorskog džudoa.

“Svi najbolji crnogorski takmičari i treneri podržali su ovu akciju i atmosfera je fenomenalna. Pokazali smo svi da imamo želju za jakim i pravim treninzima i da imamo potencijal da se nosimo s najboljim borcima svijeta. Zadovoljstvo mi je što sam kao najstariji i najiskusniji takmičar bio na ovom treningu i osjetim na svojoj koži zdravlje i snagu mlađih. Nadam se da će ovo postati praksa i da ćemo se češće okupljati u Akademiku, ali i Podgorici, Rožajama, Bijelom Polju”…, istako je Mrvaljević.

Gušić kaže da ima punu podršku Akademika, za razliku od DžSCG koji ga godinama sputava.

“Pokušavaju da me poljuljaju, ato su najprije uradili pred odlazak na OI, gdje mi je falilo svega 120 bodova. Predsjednik Saveza mi je rekao da ne mogu ispuniti normu, a bila su još četiri takmičenja s bodovanjem. Jasno je bilo da je ne mogu ispniti ako ne odem da se borim. Nijesam predložen ni za olimpjski stipendiju iako to zaslužujem rezultatima i pozicijom na rang listi. Odmah poslije Srđana sam, 85-ti na svjetskoj rang listi, pa se pitam šta su kriterijumi dolazak u Trim centar ili svjetska rang lista, kaže Gušić.

Direktor Akademika Novica Milović kaže da mu je čast što u njihovoj Sali mogu ugostiti najveće šampione.

“Nastavljamo tradiciju promocije džudo sporta i stvaranja šampiona. Volio bih samo da javnost Crne Gore vidi ko i kako istinski radi za džudo, ali o tome najviše govore postignuti rezultati. Danas u sali Akademika sjutra već u Podgorici, a onda Rožajama, Bijelom Polju… Zahvalio bih se svima na velikom odzivu, jer sala je ispunjena i naša srca”, riječi su Milovića.