Crnogorski državljanin koji je prije nekoliko dana smješten i izolovan na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore zbog sumnje na koronavirus, nije obolio od te bolesti, i otpušten je sa Klinike, saznaje CdM.

Informaciju da pacijent nema koronavirus naknadno je potvrdio i Institut za javno zdravlje.

“Rezultati laboratorijskih mikrobioloških ispitivanja, sprovedenih u Institutu za javno zdravlje Crne Gore kao i referentnoj laboratoriji za koronaviruse Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, nisu dokazali prisustvo novog koronavirusa (2019-nCoV) kod pacijenta koji je proteklih dana bio izolovan na Klinici za infektivne bolesti KCCG”, saopšteno je iz IZJ.

<<<Jedna osoba u KCCG zbog sumnje na koronavirus<<<

Crnogorski državljanin koji je doputovao iz Kine zbog sumnje ne koronavirus smješten je 7. februara i izolovan na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore.

Iako su nadležni isticali i tada da je vjerovatnoća da je obolio od koronavirusa mala, pacijent je zadržan u skladu sa protokolom.

Putnik je u posljednjih godinu dana i sve do 5. februara boravio u Kini u Šenženu (12 miliona stanovnika, pokrajna Guandong).

Iz Instituta su ranije istakli da je na osnovu svih prikupljenih podataka vjerovatnoća da se radi o infekciji novim koronavirusom mala, ali u skladu sa protokolima, epidemiološke službe su započele aktivno traganje za svim kontaktima kako bi isti bili pravovremeno identifikovani i dostupni za sprovođenje mjera suzbijanja infekcije.

Izvor:CDM

M.Dušević