Na ovogodišnjem filmskom marketu koji se organizuje u okviru Kanskog filmskog festivala crnogorsku kinematografiju će prvi put zvanično promovisati novoosnovani Filmski centar Crne Gore. Crnogorski štand nalazi se u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope koji čine još i štandovi Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Tokom festivala posjetiocima štanda, kao i na sastancima sa filmskim profesionalcima i predstavnicima institucija iz cijelog svijeta, biće predstavljeni filmski projekti iz Crne Gore, koji se nalaze u različitim fazama realizacije, a biće ukazano i na potencijale i kapacitete koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama. Posebna pažnja na ovogodišnjoj promociji biće posvećena uvođenju sistema podsticajnih mjera namijenjenih za snimanje u Crnoj Gori, čime će i naša zemlja omogućiti, prije svega, inostranim producentskim kompanijama konkurentne uslove za boravak i snimanje kod nas.

U svrhu promocije, Filmski centar Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom kulture pripremio publikaciju “Montenegrin Cinema Cannes 2017” u kojoj je dat pregled filmskih projekata između dva izdanja Kanskog filmskog festivala, kao i druge informacije koje mogu biti interesantne posjetiocima Paviljona i predstavnicima međunarodne filmske zajednice. Urednik ovog izdanja je Ilija Subotić, savjetnik za pozorišno, filmsko i audio-vizuelno stvaralaštvo i kinematografiju u Ministarstvu kulture.

Filmski centar će predstavljati v.d. direktor Sehad Čekić, član Evropske filmske akademije i alumni prestižnog programa “Producers on the Move” koji organizuje Evropska filmska promocija u sklopu Kanskog filmskog festivala.