U Vili Gorica, se danas , ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sastao se sa šefom Državne migracione službe Republike Azerbejdžan, Firudinom Nabijevim.
Sastanku su prisustvovali i Željko Šofranac, direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica Crne Gore, Nazim Turabov, načelnik Uprave za pitanja readmisije i Ulvi Alijev, šef Uprave za međunarodnu saradnju Republike Azerbejdžan.
Ministar Purišić je  izrazio zadovoljstvo zbog buduće saradnje ove dvije zemlje i zbog ukazane prilike za razmjenu informacija i iskustava iz oblasti vezane za migracije i azil.
Sastanak je prethodio potpisivanju Sporazuma o readmisiji, tako da je ministar Purišić sagovornike iz Republike Azerbejdžan upoznao sa podacima koji su ključni za ovu temu. Dakle, naglašeno je da je Crna Gora Ustavom zagarantovala pravo na azil i da je ova oblast uređena Zakonom o azilu iz 2006. godine.
Vršenje ovih poslova podijeljeno je u nadležnost dva ministarstva, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministarstvo unutrašnjih poslova je nadležno za vođenje prvostepenog postupka po zahtjevima za azil, dok su poslovi zbrinjavanja lica iz sistema azila u nadležnosti Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, kao organa u sastavu Ministarstva rada i socijalnog staranja.
Zbrinjavanje obuhvata: obezbjeđenje smještaja i odgovarjućeg standarda života i pomoć ovim licima u ostvarivanju prava na: besplatno osnovno, srednje i visoko obrazovanje u javnim ustanovama čije je osnivač država, zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu, jedinstvo, odnosno spajanje porodice, pravnu pomoć, slobodu vjeroispovjesti, humanitarnu pomoć, a licima kojima je odobrena zaštita i pravo na rad, slobodan pristup sudovima i pravnoj pomoći, sticanje pokretne i nepokretne imovine i pomoć pri ukljičivanju u društvo.
G-din Firudin Nabijevje upoznao ministra Purišića sa načinom funkcionisanja migracione službe Republike Azerbejdžana, kao i sa procesom migracija i prilivom izbjeglica koje su započele nakon političkih, društvenih i socijalnih promjena koju su zahvatile ovu zemlju.