CG i zvanično u NATO-u

0
135
Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a nakon što je naša delegacija predala instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora zamjeniku američkog državnog sekretara Tomasu Šenonu na ceremoniji u Vašingtonu.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, Šenon, crnogorski premijer Duško Marković, šef diplomatije Srđan Darmanović i ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Nebojša Kaluđerović, kao i američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara.

Šenon je kazao da su na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos.

“Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi”, naveo je Šenon.

On je kazao da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

“Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka”.