Crna Gora postaje energetski centar Balkana

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije omogućiće kako uvoz, tako i izvoz energije iz obnovljivih izvora proizvedene u Crnoj Gori i susjednim zemljama, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama Luiđi Feraris, glavni izvršni direktor italijanske Terna grupe, odgovorne za energetski projekat vrijedan više od milijardu eura.

On je istakao da neće doći do probijanja rokova, kako je i prošle sedmice saopštio crnogorskim zvaničnicima, te da će interkonekcija Italija Crna Gora početi tokom ove godine.

To će, kako je naveo, biti završetak puta koji je počeo mnogo ranije, a rezultat je veoma dobre bilateralne saradnje dviju država u oblasti energetike i infrastrukture.

“Probni rad cjelokupnog projekta je u završnoj fazi, a samog podvodnog kabla, koji povezuje Italiju i Crnu Goru, počeo je prije ne koliko nedjelja. Imajući u vidu kompleksnost ove infrastrukture, kao i njenu posebnost i dužinu, odvijače se i u budućem, kraćem periodu. Faza probnog rada je među najvažnijim etapama koje prethode punoj funkcionalnosti i operativnosti ovog važnog projekta”, kazao je Feraris.

Radi se o, kako ističe, aktivnostima koje su apsolutno neophodne i potrebne da bi se omogućila komercijalna upotreba kabla, a poput svih infrastruktura koje realizuje Terna, sprovodi se prema precizno utvrđenim protokolima i sa rokovima koji su čvrsto vezani za ovu vrstu poduhvata.

“Ovaj projekat to svakako zahtijeva. Podsjetiću da je riječ o rekordnom povezivanju koje sa 445 kilometara povezuje dvije zemlje, od kojih su 423 kilometra visokonaponski podvodni kabl postavljen na dubini Jadrana koja dostiže 1.200 metara što predstavlja primat u Mediteranu. Ostalih 22 kilometra čine podzemni kablovi, od kojih šest u Crnoj Gori, a u Italiji 16. Projekat spada u održive, sa praktično nultim uticaem, jer je i nevidljiv”, naglasio je on.

Feraris najavljuje da će početak rada interkonekcije Italija Crna Gora početi tokom ove godine.

“To će biti završetak puta koji je počeo mnogo ranije, a rezultat je veoma dobre bilateralne saradnje u oblasti energetike i infrastrukture, utemeljene kroz dva sporazume između naše dvije zemlje, potpisane 2007. i 2010. godine. Sigurni rokovi, kada je riječ o investicijama u prenosnu mrežu, predstavljaju jedan od ključnih faktora enegetske tranzicije koja je u toku, a za Ternu to je strateški cilj od suštinske važnosti”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima ova infrastruktura predstavlja prvi “enegetski most” između Evrope i Balkana i smatra se da je od strateškog značaja na kontinentalnom nivou.

“Evropska komisija, koja je i kofinansirala studije izvodljivosti u okviru programa podrške prioritetnih energetskih infrastruktura “Trans-European Network” (TEN), uvrstila je podmorski kabl u “projekte od opšteg interesa” (PCI). Interkonekcija predstavlja fundamentalno čvorište za Evropsku energetsku uniju, a ključna je za integrisanje cjelokupnog balkanskog regiona u Evropu, preko Italije”, rekao je on.

Na pitanje da li će kabl uticati na povećanje cijene električne energije u Crnoj Gori, a samim tim i računa za struju Feraris odgovara da će energetska interkonekcija učiniti da crnogorski energetski sistem bude efikasniji, sigurniji i pouzdaniji, uz evidentne ekonomske i životne benefite.

“Imajući u vidu njen veliki strateški značaj za integrisanje balkanskog energetskog tržišta u Evropu, infrastruktura će biti dvosmjerna, čineći mogućim kako uvoz, tako i izvoz energije iz obnovljivih izvora proizvedenih u Crnoj Gori i susjednim zemljama. Nova interkonekcija omogućiće realizaciju plana pojačanja prenosne mreže u primorskoj oblasti, sa posljedičnim povećanjem sigurnosti rada nacionalnog sistema i nivoa pouzdanosti snabdijevanja potrošača obale, gdje se i registruju visoke potrošnje zbog povećane turističke posjete.”,tvrdi on.

Izvor: Dnevne novine