Crna Gora bi trebalo da postane 29. članica NATO 5. juna kada bude podnela dokumente o pristupanju Atlantskoj alijansi u Vašingtonu, rekli su zvaničnci NATO.

Crnogorski premijer Duško Marković već će danas u svojstvu posmatrača prisustvovati samitu NATO u Briselu na kome će prvi put učestovati i američki predsednik Donald Tramp.

Ali ja ću biti prisutan zajedno sa njim kada dokumenti o pristupanju Alijansi budu podneti u Vašingtonu gde se čuva osnivački ugovor organizacije za vojnu saradnju osnovane 1949. godine – rekao je jutros generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ceremonija pristupanja bi trebalo da se održi 5. juna, naveli su zvaničnici NATO u Briselu. Kada Holandija bude ratifikovala pristup Crne Gore, kao jedina od 28 zemalja članica Alijanse koja još to nije uradila, što se očekuje 1. juna, Stoltenberg može pismeno da pozove Crnu Gru da pristupi Severoatlantskom ugovoru.

Sa Crnom Gorom, NATO kontroliše gotovo celu Jadransku obalu (izuzev oko 24 kilometra obale kod Neuma, u BiH) pošto su njeni članovi već Albanija, Hrvatska, Slovenja i Italija, navodi agencija Frans pres.

Moskva je u julu ocenila da je pristupanje Crne Gore NATO-u „odražava logiku konfrontacije na evropskom kontinetu, i uspostavljanje novih demarkacionih linija“.