Tužan i mučan dan za crnogorsku pomorsku privredu, za pomorsku državu, u čijoj floti više nema putničkog broda Sveti Stefan 2, jedinog feribota, koji je u nedjelju popodne isplovio na poslednje putovanje, u rezalište u Turskoj. Državna kompanija Barska plovidba ad ostala je i zvanično bez putničkog broda koji je spajao Crnu Goru i Evropu, na jedinoj redovnoj liniji Bar-Bari-Bar koja je trajala 52 godine

Nakon više od pola stoljeća „crnogorski prozor u svet“ , pomorsku liniju između Bara i italijanske luke Bari, preuzela je hrvatska Jadrolinija, o čemu su čelnici Barske plovidbe javnost „sa zadovoljstvom“ obavestili 24.aprila, dok je oko 80 pomoraca iz Crne Gore ostalo bez posla.

U nedelju popodne, „Sveti Stefan 2“ uz brodsku sirenu koja se oglasila u 16:53, krenuo je na poslednje putovanje u rezalište Aliaga u Turskoj. Iz Luke Bar do Aliaga na poslednjem putovanju kapetan broda je Ljubo Pekić, a ukrcano je 15 pomoraca, što čini minimum posade za sigurnu plovidbu, na putovanju od oko 700 milja koje podrazumeva oko 56 sati plovidbe. Iako je Barska plovidba preduzeće u većinskom vlasništvu države, 51 %, a 49 % je u vlasništvu manjinskih akcionara, iz državne kompanije nisu našli za shodno da obavjeste javnost da je feribot “Sveti Stefan 2”, prodat turskoj kompaniji pre 15 –tak dana.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti, postignuta je cijena 265 $ po toni što bi značilo da na račun Barske plovidbe turska kompanija uplati oko million dolara. Međutim, samo za 5 mjeseci koliko je “Sveti Stefan 2” bio vezan u Luci Bar nagomilali su se troškovi koji iznose oko 150 hiljada eura. Crna Gora jeste primorska, ali sa ovakvom poslovnom politikom teško će održati status pomorske države.

Brodska linija sa Italijom, brodom Sveti Stefan, uspostavljena je još 18. juna 1965. godine i od tada je, osim za vreme sankcija, redovno funkcionisala.

Feribotu “Sveti Stefan 2” koji je izgrađen pre 43 godine, klasifikaciono društvo Buerau Veritas ukinulo je dozvolu za plovidbu, jer više ne ispunjava standarde. Iz Barske plovidbe su saopštavali da linija neće biti ukinuta, već samo privremeno obustavljena do nabavke drugog broda. Umesto crnogorskog “Sveca” na liniji će zaploviti hrvatski brod “Dubrovnik”.

Odluke odbora direkora Barske plovidbe koga čine: Vojo Bojović, Milan Lakićević, Radovan Orlandić, Slobodan Leković i Miloš Raičević, kao i menadžmenta na čijem čelu je izvršni director Milo Paunović, od početka maja su pod lupom Uprave policije.
Izvor:Večernje novosti