Crna Gora dobro zna šta je Rusija spremna da uradi

UKRAJINSKI MINISTAR

Crna Gora dobro zna šta je Rusija spremna da uradi

Crna Gora je, poput Ukrajine, osjetila što znači kada Rusija pokuša da se umiješa u njene unutrašnje stvari i to okrene protiv crnogorskog društva. Zbog toga zemlje moraju da stvaraju jako društvo koje mora da se odupre takvim pritiscima spolja, rekao je ukrajinski ministar privremeno okupiranih teritorija i interno raseljenih osoba Vadim Černiš.

Foto: Skupština.me

Černiš u intervjuu Pobjedi dodaje da hibridni ratovi nijesu ništa manje opasni od vojnih, te da svaka zemlja mora da bude spremna da pruži otpor ovakvim vanjskim uticajima.

“Mi osjećamo rusko uplitanje u naše unutrašnje stvari, ne samo u vojnoj, nego i u drugim sferama. To su razni problemi, ekonomskog, društvenog, socijalnog karaktera. Vidimo da oni koriste neke nevladine organizacije, koriste informacijsko polje, političare da bi probudili ovaj konflikt unutar društva, da bi pojačali konflikt između grupa stanovništva i doveli do toga da konflikti imaju još veću snagu. Smatramo da je i Crna Gora osjetila dio toga i Rusija je željela iskoristiti neke unutrašnje stvari u zemlji kako bi to okrenula protiv crnogorskog društva. I u ovom smislu, u borbi protiv dejstva Rusije, uplitanja, uticaja, napada na državu mi želimo da podijelimo naša iskustva”, rekao je Černiš.

Na taj način država i društvo mogu postati otporni na takve interese.

Černiš je istakao da Ukrajina osim sa Crnom Gorom, od zemalja regiona, ima dobre odnose sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

“Ali primijetio sam da sa Crnom Gorom ne funkcioniše naša Komisija za bilateralnu trgovinsku razmjenu, a recimo ja sam na čelu takve komisije u međuvladinom odboru kada je u pitanju saradnja sa BiH. Istu komisiju imamo i sa Hrvatskom i bilo bi dobro da se takva saradnja uspostavi i sa Crnom Gorom. To bi istovremeno pomoglo razvoj naših bilateralnih odnosa”, istakao je Černiš i dodao je da već o tome razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima.

Prema njegovim riječima, od kad je ušla u NATO, u Crnoj Gori su se uvećale invensticije, a realizuju se neki veliki projekti.

” Vidimo i da je razvoj demokratskih institucija u Crnoj Gori poslije ulaska u NATO pojačan. I sada Ukrajina vidi jedno vrlo interesantno iskustvo Crne Gore nakon pristupanja Alijansi, zbog toga je to naš spoljnopolitički cilj da i vaše iskustvo iskoristimo na našem putu prema Alijansi. Takođe, i Ukrajina kao i Crna Gora ima za cilj da postane članica EU. Interesantno je vaše iskustvo na putu prema Evropi, mislim da ste dosta daleko otišli. Nešto smo i mi postigli, ali razmjena iskustva je vrlo korisna kao i razgovori o tome i razmjena mišljenja”, smatra on.

Izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor