Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom KOVID sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu KOVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mjere u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Oni su podsjetili da je da će u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Kako su kazali, nacionalna digitalna KOVID potvrda, po uzoru na EU digitalni KOVID sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće podatke koji preciziraju da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv KOVID19 virusa.

Nacionalna kovid potvrda sadržaće i datum i vrijeme negativnog PCR testa na KOVID19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata), dokaz da je osoba preboljela KOVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa, kao i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da implementiraju ovaj projekat u saradnji i zahvaljujući UNDP-ju.

Dodaje se da je digitalna KOVID potvrda besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku.

-Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obje verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju- napominju iz Ministarstva.

Digitalna KOVID potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kojem vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

Kako se provjerava Nacionalna digitalna KOVID potvrda?

Iz Ministarstva su kazali da je korišćenje digitalne KOVID potvrde jednostavno i uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod.

Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolijevanje od COVID19 infekcije i brzi antigenski test. Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim mjerama. Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno mjerama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Dodaju da je digitalna KOVID potvrda validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš. Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbijeđena digitalno potpisanim QR kodom.

U saopštenju se dodaje da se u Crnoj Gori prihvata EU digitalni KOVID sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

-U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste kojI posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u našoj državi. Ukoliko stranci nijesu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju našu potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Dodaju da če benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah biti vidljivi.

-Mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori.

Ovo je prva faza implementacije nacionalne digitalne KOVID19 potvrde. Sljedeći korak, na kom paralelno radimo, i za kog očekujemo da bude gotov za nekoliko nedjelja, jeste povezivanje sa Evropskom digitalnom potvrdom. Postupak uvođenja dokumenta EU digitalne KOVID potvrde zahtjeva od države da se ispune formalni i tehnički preduslovi kako bi država mogla započeti sa izdavanjem potvrda koje su interoperabilne sa svim drugim državama ovog-, zaključeno je saopštenju.

Izvor:Pobjeda