Više od 15 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, tako što će čistiti 12 lokacija istovremeno.

U subotu će u isto vrijeme biti očišćeni kanal Solane, ušće kanala Port Milena i Velika plaža u Ulcinju, rt Ratac u Sutomoru, ostrvo Katič u Petrovcu, Stoliv u Kotoru, plaža Pecka u Tivtu, plaža Titova vila u Herceg Novom, korita rijeke Lim u Beranama i rijeke Tare u Nacionalnom parku Durmitor i obala jezera Krupac u Nikšiću, dok će čišćenje ostrva Sinjavac u Bijelom Polju biti organizovano 24. septembra

Centralna akcija čišćenja planirana je na jezeru Krupac u Nikšiću u subotu 21. septembra, sa početkom u 10:30, u koordinaciji NVO „Ozon“. Predstavnici NVO „Ozon“, NVO Zero Waste Montenegro i Naša akcija, Delegacije EU, EU info centra i međunarodne zajednice pridružiće se građanima i predstavnicima ostalih NVO u čišćenju obale jezera.

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit2019. Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja. O rezultatima akcije u Crnoj Gori mediji će biti obaviješteni do početka oktobra, a tačan datum ćemo vam naknadno javiti.

 

 

izvor: rtcg.me