Hljebno brašno će ponovo poskupiti od septembra, najavili su crnogorskim pekarima njihovi dobavljači i uvoznici, uz mogući rast cijena i do 20 odsto. To bi moglo da poveća troškove pekarima i preko sadašnjih cijena osnovnog bijelog hljeba, ograničenih Vladinom uredbom, saznaju Vijesti.

To potvrđuje i jučerašnji izvještaj Produktne berze iz Novog Sada, o novom rastu cijena pšenice na regionalnim, evropskim i svjetskim berzama, jer novi podaci s tek završene žetve ukazuju na znatni pad prinosa dok potražnja raste.

Zbog dosadašnjeg rasta cijena brašna, ulja i goriva, Vlada je krajem jula ograničila cijene hljeba od 500 do 600 grama na 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi.

Nakon toga počeli su pregovori s predstavnicima pekarske industrije koji traže da im Vlada nadoknadi troškove, ali i s trgovcima kako bi spustili svoje marže.

S Produktne berze iz Novog Sada, najvećeg regionalnog tržišta žitaricama, juče su saopštili da je cijena pšenice u odnosu na prethodnu sedmicu, kada je takođe zabilježen rast, porasla za svega 0,9 odsto na iznos od 21,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, ali da je posljednjeg dana sedmice zbog novih izvještaja došlo do velikog rasta potražnje i cijene.

Najava i novog rasta cijena stočne hrane

Podaci s berzi govore i da u skorije vrijeme neće doći do pada cijena žitarica koje se koriste za proizvodnju stočne hrane, što će povećati troškove poljoprivrednicima i dići cijene mesa, mliječnih proizvoda i jaja.

’’Razlika u cijeni između pšenice i kukuruza se povećava, s manje tijesnim tržištem za kvalitet stočne hrane nego prošle godine i s količinama koje su sada dostupne za pšenicu za stočnu hranu. Cijene novog roda rastu i približavaju se maksimumima iz maja. Kraj sedmice na Evronekstu je obilježen oštrim rastom cijena, nakon objavljivanja mjesečnog izvještaja USDA i korekcije na niže proizvodnog potencijala žitarica”, naveli su iz Produktne berze.

Cijene stočne hrane zbog slabijeg i prošlogodišnjeg roda žitarica rastu od kraja prošle godine. Crnogorski stočari tražili su od Vlade povećanje premija za mlijeko od pet centi dok se ne stabilizuje tržište, a dobili su privremeno povećanje od dva centa za dva mjeseca.

Izvor:RTCG