Poljoprivrednik Zef Dedvukaj kaže da je zahvaljujući naprednim mašinama, danas puno lakše baviti se poljoprivredom, ali da je problem plasman proizvoda.

“Do sad je bila otkupna cijena lubenice 15 centi. Poljoprivrednici imaju kvalitetan rod i ima lubenice. 15 centi je dobra cijena, ali da bi poljoprivrednik bio zadovoljan cijena ne bi mogla biti ispod 20 centi, jer je sve poskupilo. Skupo je gorivo, sjeme, sve je skuplje nego u okruženju”, kazao je on.

Kaže da se uzdaju u firmu koja im je obećala da će im realizovati prodaju i na to mogu računati.

Kada je riječ o pšenici, istče da u Crnoj Gori nije isplativo baviti se pšenicom.

“U Crnoj Gori su sušne godine. Ja sam ove godine imao dobar rod, ali cijene rastu. Imao sam i dobru prodaju. Ne radim sa pšenicom radi zarade, nego da bih oplemenio zemlju. Nisam u gubitku, jer Ministarstvo daje subvencije”, dodao je on.

Poljoprivrednik Željko Milić kaže da je ove godine na tržištu bila velika količina domaćeg krompira.

“Odgovorno tvrdim da mi imamo kapaciteta. Nas je ove godine spasio izvoz. Dobar dio proizvođača krompira prešao je na proizvodnju krompira za čips za jednu inostranu firmu koja se pojavila na našem tržištu”, kazao je on.

Ističe da je najisplativije ono što je sigurno, ali da se i taj izvoz za proizvodnju čipsa pokazao kao stabilan.

“Prethodnih dana imali smo konstantnu cijenu od 20 centi za veleprodaju, što je dosta škakljiva priča, jer proizvodnja krompira nije laka, potrebna je velika radna snaga. Od 18 do 20 centi košta da se proizvede. Minimalna prihvatljiva cijena bila bi 25 do 30 centi”, kazao je on.

Milić kaže da je Agrobudžet trebalo da ih pomogne u proljeće, a ne sad.

Izvor:RTCG