Cijena do 25 eura po kvadratu previsoka za Guke

U mreži NVO Sjevera smatraju da lokalna uprava cjenovnik za legalizaciju bespravno podignutih objekata mora prilagoditi standardu građana

Vlasnici bespravnih objekata koji se nisu prijavili za legalizaciju, Opštini će godišnje, zavisno od kvadrature objekta i zone u kojoj se nalazi, plaćati naknadu od 350 do 700 eura, odluka je SO

Detalj iz prigradskog naselja Guke

PLjEVLjA – Iz Mreže nevladinih organizacija sjever smatraju da je cijena od 16 do 25 eura po metru kvadratnom previsoka za legalizaciju bespravno podignutih objekata u naselju Guke. Oni ističu da je sasvim opravdano da se zahtijeva legalizacija bespravno podignutih objekata, ali naglašavaju da cijene moraju biti niže, odnosno prilagođenje standardu građana.

– U naselje Guke doseljavali su se oni koji nijesu imali mogućnosti da legalnim putem riješe stambeno pitanje. Danas je iz ovog naselja najmanje zaposlenih, oni koji rade imaju primanja ispod prosjeka, a sagrađeni objekti se praktično ne mogu prodati ili imaju izuzetno malu vrijednost. Trenutno nema ni interesovanja da se grade stambeni objekti u ovom naselju, pritom cijene nekretnina su pale u čitavoj pljevaljskoj opštini. Stoga Opština ne bi smjela da koristi te neprilike stanovnika Guka, koji trenutno ne mogu nikome da prodaju sagrađene kuće, pa da ih ucjenjuje previsokim nametima. Upravo je opštinska uprava kriva što je dozvoljena gradnja „na divlje“. Sa druge strane, predsjednik Opštine Igor Golubović i njegovi saradnici moraju da znaju da Opština postoji zbog građana i da je ona njihov servis – navodi se u saopštenju Mreže NVO sjevera uz zahtjev da se umanje cijene i da se stvore realni uslovi da se do legalizacije objekata dođe što prije.

– Onog momenta kad se legalizuju objekti, opštinska uprava će početi da naplaćuje poreze na nepokretnosti, odnosno da ubira prihode, što pokazuje da tu gubitka neće biti – zaključuje se u saopštenju Mreže NVO sjevera.

Iz lokalne uprave ranije je saopšteno da je iz 2019. u 2020. godinu prenijeto ukupno 1.112 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata na teritoriji cijele opštine Pljevlja. Tokom prošle godine donijeto je svega sedam rešenja, od čega su samo tri zahtjeva usvojena, dva odbačena, a dva zahtjeva su povučena od strane podnosilaca. Ranije se tvrdilo da na prostoru pljevaljske opštine ima 3.000 bespravno podignutih objekata, kao i da svi vlasnici nijesu podnijeli zahtjev za legalizaciju.

Lokalni parlament je na sjednici, održanoj 2. aprila, na predlog izvršne vlasti koju predvodi predsjednik Igor Golubović, donio odluku o plaćanju naknade na nelegalizovane objekte, odnosno one koji nijesu prijavljeni za legalizaciju. Cijena naknade po metru kvadratnom ovih objekata određuje se na osnovu prosječne cijene građenja metra kvadratnog novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori, koju objavljuje organ uprave nadležan za poslove statistike, za godinu koja prethodi godini za koju se naknada utvrđuje. Zakonom je predviđena stopa u rasponu od 0,5 do dva odsto, a lokalnim upravama je ostavljeno da se opredijele koji će iznos stope predvidjeti. Opština Pljevlja se opredijelila za minimalnu stopu od 0,5 odsto. S obzirom na to da je prosječna cijena građenja stambenog objekta u Crnoj Gori oko 700 eura, vlasnici bespravnih objekata koji se nisu prijavili za legalizaciju za objekte veličine 100 ili 200 metara kvadratnih, Opštini će godišnje plaćati od 350 do 700 eura.

– Cilj naknade je neka vrsta pritiska na vlasnike bespravnih objekata da uđu u postupak legalizacije – kazala je sekretarka za uređenje gradskog građevinskog zemljišta Mira Čolović.

B. Je.


Poslednji plac prodat prije 10 godina
Iz Opštine Pljevlja za „Dan” su potvrdili da je u rješavanju poslednjih zahtjeva za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata u naselju Guke korišćena cijena od 16 eura po metru kvadratnom. Potvrdili su i da se u ovom naselju poslednjih godina placevi ne prodaju jer nema interesovanja, dok je poslednji plac koji je prodat u naselju iza gradske Pošte bio procijenjen na vrijednost od 14.100 eura, po cijeni od 30 eura po kvadratu, a da je na licitaciji prodat za 14.500 eura.

– Poslednja prodaja placa u naselju Guke bila je prije deset godina – kažu iz lokalne uprave.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor