RADUNOVIĆ NA SKUPŠTINI EBRD

CG radi na sistemskim reformama

Ministar finansija i guverner Crne Gore u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Darko Radunović, na godišnjoj Skupštini EBRD-a, koja se održava u Sarajevu je istakao da Crna Gora radi na obuhvatnim i sistemskim reformama na više polja: sistemu radnih odnosa, sistemu obrazovanja, poreske i socijalne politike, oblasti preduzetništva i dodao da je suštinski izazov nezaposlenosti kreiranje novih poslova i prilika.

Radni dio godišnjeg sastanka nastavljen je kroz panel o Zapadnom Balkanu, koji se sastojao iz dva dijela. U prvom dijelu panela, predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, iznijeli su svoja viđenja trenutne situacije u svojim zemljama i aktivnostima i mjerama koje treba preduzeti kako bi zemlje nastavile u pravcu daljeg razvoja, unapređenja i regionalne saradnje.

U drugom dijelu panela, gdje su učestvovali guverneri zemalja, a među njima i Radunović, govorilo se o mjerama koje se preduzimaju i koje treba preuzeti kako mladi ne bi odlazili iz zemlje, kao i o tome na koji način zemlje nastoje da pridobiju investiore da ulažu, odnosno investiraju u razne nacionalne projekte.

“U cilju unapređenja ukupnog investicionog ambijenta Vlada Crne Gore sprovodi mjere na jačanju fiskalne i finansijske stabilnosti u kombinaciji sa strukturnim reformama za povećanje konkurentnosti”, saopštio je ministar Radunović.

Tokom plenarne sjednice godišnjeg zasijedanja razmatrane su rezolucija i drugi potrebni dokumenti koji su značajni za dalji rad banke. U tom dijelu je analiziran prethodni rad banke, odnosno postignuti rezultati za prethodnu godinu, budući planovi, kao i o mogućnosti proširenja aktivnosti banke i na druge zemlje.

Na marginama godišnje Skupštine, Radunović je održao sastanak sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na kojem se razgovaralo o postojećim i budućim projektima. Sastanku je sa crnogorske strane prisustvovao i ministar prosvjete Damir Šehović, i tom prilikom su detaljnije razmatrani projekti iz oblasti obrazovanja.

Susreti u Sarajevu su bila prilika i za zemlje regije da potencijalnim investitorima i kreditorima predstave svoje projekte.

Izvor: RTCG