Brazil Crnu Goru vidi kao partnera i zainteresovani su za unapređenje saradnje u oblasti trgovine poljoprivrednih proizvoda, kazao je brazilski ambasador Eduard Botelj Barbosa.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sastao sa resornim ministrom Aleksandrom Stijovićem.

Barbosa je istakao da je poljoprivreda najznačajinija komponenta u spoljnotrgovinskoj razmjeni Brazila i Crne Gore.

Stijović je kazao da je zadovoljan zbog održanog sastanka i ocijenio da će dalja saradnja doprinijeti unapređenju odnosa dvije prijateljske zemlje.

On je ukazao na potencijal za povećanje investicija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, uz isticanje da će Vlada Crne Gore kreirati povoljan okvir da ih podrži.

Na sastanku je bilo riječi i o bogatstvu očuvanog biodiverziteta koji je značajan činilac za unapređenje ruralnog turizma u Crnoj Gori.

“Iskazana je otvorenost za saradnju po pitanju transfera znanja u poljoprivredi, gdje Brazil predstavlja jednu od razvijenijih zemalja u svijetu po stepenu primjene novih tehnologija”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se usaglasili da je unapređenje trgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda zajednički interes kojim se može postići jačanje ekonomske saradnje u narednom periodu.

Izvor: RTCG