Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopštio je za TV Vijesti v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

On navodi da je Područna jedinica Cezinje Uprave za kataster, tako samo ispravila grešku, iz  Rješenja iz 1996. godine, po kome su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira, a u kompjutersku bazu je tada, kako kaže, umjesto svojina, unesen pojam “korišćenje”.

Uprava je, navodi je Đurišić, donijela ovo rješenje po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje.

Portali IN4s i Borba su prethodno objavili detalje iz rješenja.

“Naime, ovim rešenjem od 15. oktobra 2021. godine, vrši se ispravka greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompijutersku bazu podataka upisano „korišćenje“ umjesto „svojina“ Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1. Osnov promjene je rešenje Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja stvarnih prava na nepokretnostima za KO Cetinje 1, br UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine”, piše u rešenju, koje su objavili portali.

Đurišić je rekao da je Uprava donijela ovo rješenje po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti.