Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu, u kojem su angažovani graničari Crne Gore, Albanije i Kosova, obezbjeđuje razmjenu informacija značajnih za otkrivanje i sprječavanje prekograničnog kriminala, ocijenjeno je na sastanku delegacija graničnih policija tri zemlje.

“Zajednički centar ima veoma dobru i kvalitetnu saradnju i sa drugim centrima za policijsku saradnju u regionu i šire, a dosadašnja saradnja imala je konkretne i mjerljive rezultate. Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave i zajedničke obuke i treninzi policijskih službenika iz ove tri države, kao i zajednički obilasci i kontrola granica”, saopštili su iz Uprave policije.

Kako su kazali, Centar je osnovan u maju 2017, a radi 24 sata, sedam dana u nedjelji.

“Zajednički centar je, između ostalog, zadužen za blagovremenu razmjenu informacija i podataka o trenutnom stanju i specifičnim događajima vezanim za graničnu kontrolu i prekogranični kriminal, saradnju između graničnih službi policijskih organizacija tri države, saradnju sa drugim centrima za policijsku saradnju kao i saradnju sa drugim nadležnim tijelima koja se bave ovim pitanjima u regionu i u državama članicama Evropske unije”, istakli su iz policije.

izvor: rtcg.me